Centrul de antrenament și pregătire din Făgăraș, al doilea poligon din ţară cu container Caisson (Foto)

Centrul de antrenament și pregătire din Făgăraș, al doilea poligon din ţară cu container Caisson (Foto)

Poligonul de antrenament și pregătire de specialitate Făgăraș a fost inaugurat duminică, în prezența secretarului de stat în MAI, Raed Arafat.

La ceremonia de inaugurare au mai fost prezenţi prefectul Marian Rasaliu, preşedintele Consiliului Județean Brașov Adrian Veştea, primarul municipiului Făgăraș, Gheorghe Sucaciu, oficiali din cadrul IGSU, pompieri activi și în rezervă, precum și alți invitați.

Poligon de antrenament, amenajat în cadrul Detașamentului de Pompieri Făgăraș, este al doilea centru din țară care are în dotare un container Caisson și al șaselea pe întreg teritoriul României, care asigură perfecţionarea pompierilor prin acumularea de cunoştinţe atât teoretice, cât şi practice.

„Este un centru de pregătire continuă a pompierilor. A fost o lipsă în ţară a acestor centre, cel din Făgăraş fiind al şaselea, care permite pregătirea pompierilor din zonă pe anumite probleme specifice şi aici vorbim de foc în mod deosebit, și nu doar de Brașov, ci și de alte județe din zonă care vor beneficia de acest centru. A fost un efort conjugat al unității, al pompierilor din județul Brașov și al autorităților din județul Brașov, al Consiliului Județean, ca să realizeze această investiție. Cel mai important lucru este partea de simulare, care permite pompierilor să simuleze anumite situații, care pot să apară și care pot pune în pericol chiar viața pompierilor. Este un pas foarte important care intră în viziunea de a pregăti pompierii cât mai bine şi cât mai polivalent posibil, în sensul în care să facă faţă provocărilor care apar din ce în ce mai mult, provocări noi, nu numai riscurile clasice care apăreau cândva. Am văzut ce se întâmplă şi în lume, recent în Rusia, unde au decedat peste 60 de persoane şi au fost foarte mulţi răniţi. Din această cauză trebuie să mergem cât mai mult pe pregătirea profesională a personalului de intervenţie, iar acest centru este un pas major”, a subliniat secretarul de stat, conform Agerpres.

Potrivit șefului ISU Brașov, Lucian Dumitru Marciu, decizia de a realiza acest centru la Făgăraș a fost luată datorită spațiului de care dispune Detașamentul de Pompieri din municipiul nostru, dar și datorită profesionalismului pompierilor făgărășeni, fiind una din cele mai bune subunități din județ.

Totodată, el a declarat că la Centrul de pregătire şi antrenament de la Făgăraş se vor perfecționa pompieri din15 judeţe, iar containerul Caisson permite perfecţionarea pompierilor în lupta cu focul.

„În acel container vor intra şase cursanţi însoţiţi de instructori care vor studia toate fazele focului de la iniţiere, modalităţi de stingere, toate fazele, astfel încât pompierii să devină din ce în ce mai bine pregătiţi să acţioneze. Este unul dintre punctele Centrului de pregătire şi antrenament, care mai are în dotare puncte de căutare şi salvare în mediul urban, salvare de sub dărâmături, alte zone de lucru. În principiu, noi l-am construit pentru Inspectoratul Brașov, astfel încât să avem colegi din ce în ce mai bine pregătiți și mai performanți. Având în vedere nevoia de pregătire și a celorlalte inspectorate, în momentul de față avem arondate 15 județe, care o să-și facă pregătirea în cadrul inspectoratului nostru, pe cinci module în fază incipientă”, a declarat lt. col. Lucian Dumitru Marciu, împuternicit inspector șef ISU Braşov.

Punct pentru situații de urgență, la Homorod

Prezent la inaugurea centrului, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea a declarat că se va realiza un punct pentru situații de urgență la Homorod.

„Este un eveniment extrem de important, Consiliul Județean este alături de Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Am venit în sprijinul lor și pe zona Rupea, unde nu exista astfel de oportunitate, iar la Homorod se va realiza în perioada următoare un astfel de punct pentru situații de urgență, astfel încât toate zonele județului să fie deservite. Este un proiect foarte bun și sperăm că pe lângă partea militară, să existe și o implicare din partea voluntarilor civili”, a declarat Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.

Investiția a fost realizată cu sprijin de la Consiliul Județean, IGSU și Consiliul Local Făgăraș, dar şi din partea partenerilor privați.

Pe lângă inaugurarea centrului de pregătire și antrenament, pompierii făgărășeni au sărbătorit 78 de ani de la înființarea Detașamentului și 40 de existență în prezenta locație.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.