VIDEO Cod Roșu de inundații la Braşov: 13 localități afectate de apă

VIDEO Cod Roșu de inundații la Braşov: 13 localități afectate de apă

11.45 Averizare hidrologica Cod Rosu, 14.03.2018, intre orele 10.55-18.00, pe Raul Negru, aval confluenta cu raul Tarlung, amonte confluenta cu raul Olt

11.00 „Este vorba de 429 de gospodării rămase fără curent, după ce un punct de transformare a fost înghițit de ape, în comuna Dumbrăvița. În ceea ce privește debitul de apă, vreau să vă spun că la Homorod Inspectoratul pentru Situații de Urgență  a acționat cu toate forțele din județul Brașov și cu cadre de la Predeal, a fost o mobilizare exemplară și am făcut tot ce ne-a stat în putință ca lucrurile să fie ținute sub control. Toată noaptea s-a acționat, ne-am împărțit cu cei de la Apele Române, Inspectoratul pentru Situații de Urgență  și Jandarmii pe râul Olt și afluenții acestuia Homorodul Mare și Homorodul Mic, exact punctul fierbinte unde a început viitura. În momentul de față se acționează cu utilaje grele pentru deblocarea podului de pe teritoriul comunei Comăna, acolo există o problemă, iar acum se intervine pentru deblocarea acestuia”, a declarat prefectul Marian Rasaliu.

8.35 Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov: „Din cauza ploii abundente și a aluviunilor, Serviciul Voluntar pentru situații de urgență a avut mai multe intervenții începând cu ieri după-amiază. De două ori a trebuit să intervină în cartierul Șchei, pe str. Podul Crețului, intrarea în subteran a pârului care vine de la Pietrele lui Solomon s-a blocat din cauza aluviunilor, in special crengi și bușteni. La prima intervenție SVSU a fost sprijinit și de  ISU, iar la a doua intervenție, pe langa sprijinul SGA, s-a  intervenit și cu un buldoexcavator, pentru a putea curata întreaga zonă. Cea de a doua zona in care s-au intervenit a fost pe str. Laminoarelor (Noua), unde apa scursă de pe versant nu a mai avut unde sa se scurga din cauza gunoaielor. SVSU a intervenit împreună cu firma de salubrizare și a colectat toate gunoaiele. In aceasta dimineață SVSU împreună cu ISU intervin în cartierul Stupini unde pârul Ghimbasel a ieșit din matcă și a inundat doua case, pe str. Fântânii și Baciului, precum și mai multe grădini”.

8.20 În satul Paltin (comuna Șinca Nouă), apa a pătruns în patru curți și a acoperit drumul de acces către localitate. La fața locului acționează SVSU Șinca.

De asemenea, lupta cu apele continuă la Vama Buzăului, unde aproximativ 60 de curți sunt inundate. Aici se acționează cu un camion și o motopompă.

8.15 Codul Roșu de inundații a fost prelungit până la ora 12.00.

8.12 La Stupini sunt afectate șapte gospodării. O autospecială de la ISU și 3 motopompe acționează în zonă pentru evacuarea apei.

8.00 32 de curți sunt inundate în Crizbav. În ajutorul sătenilor au venit pompierii de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din comună.

La Bod apa a acoperit 5 hectare de teren viran. Aici acționează două autospeciale de la SVSU Bod și ISU Brașov.

„Calea ferata, statia radio unde sunt si blocuri de locuit, canalizarea nu mai merge din cauza inundarii statiilor de langa paraul Ghimbasel, care sta sa treaca peste diguri”, ne scrie Ioan Claudiu, care ne-a trimis si fotografiile de mai jos.

7.50 La Codlea sunt 10 gospodării inundate. În ajutrul cetățenilor intervine Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din municipiu.

7.45 La Dumbrăvița inundațiile au afectat trei case și șapte curți. Un punct trafo a fost deconectat, iar 416 consumatori au rămas fără energie electrică. Intervine un camion cu 8 cadre ISU Brașov.

6.50 Prefectul Marian Rasaliu a convocat Comitetul pentru Situații de Urgență la sediul Prefecturii Brașov, la ora 11.00.

4.40 „La Homorod se acționează cu cadre ISU de la Brașov, Făgăraș și Victoria și de la Apele Române. Primăria Homorod a adus un buldozer în zonă pentru supraînălțarea digului. Situația este sub control. Utilajele pentru curățarea zonei sunt pregătite și vor interveni în zorii zilei”, a precizat prefectul Marian Rasaliu.

4.15 Staţiile hidrometrice  amonte de Jimbor – Sânpaul, Mercehașa, Homorod și Dacia sunt de la staționare.

4.00 Din cauza apei pe carosabil, traficul pe DJ104, între Crihalma și Comăna a fost oprit. localitățile nu sunt izolate.

3.50 În Homorod, în aval de pod, pe malul drept, a fost supraînălţat digul cu saci umpluţi cu nisip pe o lungime de 70-80 de metri. La Jimbor, pe Homorodul Mic, din cauza secţiunii mici a podului peste cursul de apă, apa a ieşit din matcă.

2.10 Prefectul Marian Rasaliu, care e în zonele cu risc de inundaţii de la ora 19.00, ne-a informat că sunt inundate 10 gospodării din cauza unui clapet uzat pe pârâul Homorod. ISU intervine cu o motopomă cu o capacitate de 800 mc/oră pentru evacuarea în pârâu a apei din gospodării.

0.04 Cinci gospodării inundate in localitatea Jimbor ( Homorod). Se intervine pentru evacuarea apei.

22.25 Lucrurile se complică la Acriş. Sunt afectate aproximativ 60 de gospodării, iar apa se pare că a pătruns în 10 subsoluri. Intervine Serviciul de Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi ISU Braşov, care a adus o motopompă pentru scoaterea apei din subsoluri.

20.25 Autoritățile locale sunt în alertă, după ce ploile abundente au început să creeze probleme. La Vama Buzăului sunt inundate șapte grădini în satul Acriș. La faţa locului sunt primarul, viceprimarul și mai mulți locuitori care acționează cu utilaje și saci cu nisip.

La Teliu, este inundată o grădină, iar în ajutorul sătenilor a venit Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.