blog-logo

Liviu Cornel Babeș, comemorat după 29 de ani de la protestul extrem de pe pârtia Bradul

Liviu Cornel Babeș, comemorat după 29 de ani de la protestul extrem de pe pârtia Bradul

Împlinirea a 29 de ani de când braşoveanul Liviu Corneliu Babeş şi-a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Braşov, în 2 martie 1989, în semn de protest faţă de regimul comunist, va fi marcată vineri printr-o serie de manifestări.

Astfel, la ora 10,30, va avea loc o întâlnire la Crucea de la baza pârtie Bradul din Poiana Braşov, urmată de o slujbă de pomenire la Biserica ”Sf. Ioan Botezătorul” din staţiune, la ora 11,30, informează un comunicat transmis AGERPRES de către Asociaţia Luptătorilor, Răniţilor şi Urmaşii Eroilor Braşov-Decembrie 1989 (ALRUE) şi Asociaţia 15 Noiembrie 1987 Braşov.

Începând cu ora 13,00, la sediul ALRUE din Braşov va avea loc o întâlnire omagială dedicată eroului Liviu Corneliu Babeş, potrivit sursei citate.

Alte articole:   Incendiu la o casă în Timiș - Triaj

În ziua de 2 martie 1989, Liviu Corneliu Babeş, atunci în vârstă de 47 de ani, şi-a dat foc în timp ce cobora pe pârtia Bradul din Poiana Braşov purtând în mână un carton pe care era scris un mesaj de protest. Gestul său a fost făcut public mai întâi în străinătate de către turiştii străini aflaţi atunci în staţiune.

Liviu Corneliu Babeş a fost comparat cu studentul Jan Palach, care şi-a dat foc, în anul 1969, în piaţa Wenceslas din Praga, în semn de protest faţă de invadarea Cehoslovaciei de către trupele sovietice în anul 1968.

Liviu Corneliu Babeş a fost declarat erou martir în iunie 1997, iar o stradă din municipiul reşedinţă îi poartă numele. Autorităţile locale încearcă de câţiva ani să găsească fonduri pentru ridicarea unui monument închinat eroului.

Distribuie dacă îți place!
  1. Vai, săracele „autorități” cum se mai canonesc dânsele ca să găsească banii pentru monumentul lui Babeș, și nu reușesc de-atâția ani grei să găsească niciun sfanț…! Și dacă le propui (autorităților zic) ca să dea numai aprobările necesare, și să lase banii ăia pe seama noastră a cetățenilor, nici nu vor s-auză de așa ceva! Nu, pentru că dânsele vor să facă totul: adică…nimic.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.