Brașovul trebuie să pună la punct planul integrat de management privind calitatea aerului

Brașovul trebuie să pună la punct  planul integrat de management privind calitatea aerului

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat că planul integrat de management privind calitatea aerului pentru Capitală, Iaşi şi Braşov este în dezbatere publică şi va fi aprobat la sfârşitul lunii mai de către consiliile judeţene.

„Am prezentat situaţia celor trei municipii din România, respectiv Capitala, municipiile Iaşi şi Braşov şi am prezentat domnului comisar că, în urma discuţiilor avute la Bruxelles, au avut loc întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor locale, cu primarul Capitalei (Gabriela Firea – n.r.), cu primarul Iaşiului şi al Braşovului şi am prezentat la zi planul integrat de management privind calitatea aerului. Tocmai a intrat pe calea cea bună, în sensul că este în dezbatere publică şi la sfârşitul lunii mai va fi aprobat de consiliile judeţene. După ce aceste planuri vor fi aprobate prin hotărârile consiliilor, imediat vom notifica Comisia Europeană, astfel încât să ne ţinem de punctajul pe care l-am făcut împreună”, a afirmat ministrul Gavrilescu, într-o conferinţă de presă susţinută alături de comisarul european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmen Vella.

Ea a mai precizat că o altă temă abordată în discuţiile pe care le-a avut la ministerul Mediului cu Karmen Vella a fost „creşterea reciclării deşeurilor în România”, explicându-i comisarului european că „astăzi, prin aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli a Administraţiei Fondului de Mediu au fost alocaţi bani pentru industria de reciclare”.

La rândul său, comisarul european pentru mediu, Karmen Vella, aflat pentru prima oară în vizită în România, a explicat că problema calităţii aerului îngrijorează toată Europa şi ea trebuie combătută.

 „Calitatea aerului este o chestiune importantă care îngrijorează întreaga Europă şi este un subiect asupra căruia Comisia acordă o mare importanţă. Un număr de 23.000 de decese au loc în România din cauza polării aerului, potrivit unor statistici. Peste 1.800 de morţi premature sunt atribuite acestei poluări cu dioxid de azot. Acest morţi premature au loc în fiecare an şi de aceea e important să lucrăm pentru a combate acest lucru”, a afirmat comisarul european.
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.