O nouă bătaie de joc din partea Federaţiei Române de Schi: Achiriloaie, scos din lotul olimpic!

O nouă bătaie de joc din partea Federaţiei Române de Schi: Achiriloaie, scos din lotul olimpic!

Schiorul Ioan Valeriu Achiriloaie, legitimat la clubul Corona Brașov, a făcut, în cadrul unei conferințe de presă, câteva precizări legat de vestea primită vineri, că nu va mai participa la Jocurile Olimpice de la Pyeonchang, Coreea de Sud.

„Mi-aș fi dorit ca acum să anunț ceea ce voi face la Olimpiadă, dar nu mai este cazul. Ziua în care am aflat că nu voi mai participa a fost una neagră pentru mine. Am fost sunat de doi jurnaliști care mi-au cerut o reacție pe această temă, iar eu nici măcar nu știam despre ce este vorba. Am intrat pe site-ul Comitetului Olimpic și Sportiv Român și am văzut că, într-adevăr, am fost scos din lotul olimpic. Știam că trebuie să plec, să concurez pe probele mele, iar apoi să meargă Alexandru Barbu pe probele lui. Drept dovadă, când a fost prima dată afișat lotul olimpic, eram amândoi incluși în lot. Nu s-a mai putut proceda în acest fel, România va trimite un singur sportiv la masculin și a fost ales colegul meu.

Ioan Achiriloaie spune că decizia de a merge Alexandru Barbu s-a făcut în baza unui clasament pe care însă sportivul nu şi-l poate explica. „Mi s-a spus că decizia are la bază un clasament, pe care eu însă îl consider irelevant. Clasamentul acela a fost făcut special pentru Olimpiadă, de la începutul calificărilor, mai exact de la 1 iulie 2016. În acel clasament Alexandru Barbu punctează la coborâre și la combinată, pentru că și-a luat o soluție de avarie, în caz că nu ar fi reușit calificarea la slalom, iar eu punctez la coborâre. Între timp, el a reușit calificarea la slalom, deci nu va mai face în Coreea de Sud probele luate în considerare în acel clasament.  Alexandru îmi este foarte bun prieten și nu contest decizia de a merge el. Doar că mă pregătesc de un an și jumătate pentru acest moment, iar eu am nevoie de o explicație sportivă pe care să o dau clubului la care sunt legitimat, sponsorilor și apropiaților care m-au susținut sufletește”, a spus Ioan Valeriu Achiriloaie.

Sportivul Coronei a precizat că va face o adresă oficială către  COSR și FRSB, prin intermediul căreia va cere explicații clare referitoare la situația în care se află: „Am vorbit cu președintele federației și cu secretarul general, mi-au spus că regretă la fel de mult ca mine. Au motivat că decizia a fost a celor de la Federația Internațională de Schi sau a celor de Comitetul Internațional Olimpic. Am însă informații cum că reprezentanții federației noastre au ales și până la urmă așa cred și eu că este normal. Sunt încă lucruri neclare pentru mine. Pot fi multe motive pentru care cineva a decis că eu nu mai merg acolo, dar nu am primit încă nimic în acest sens. Voi face o adresă oficială către COSR și FRSB în care voi solicita explicațiile”.

Totodată, Achiriloaie afirmă că dacă ar fi fost informat din timp despre criteriul invocat, și-ar fi putut pregăti o altă strategile preolimpică: „Dacă aflam măcar în luna decembrie, aș fi putut să îmi îmbunătățesc și eu locul în acel clasament, dar nu pentru acest lucru m-am luptat. Am fost la toate Cupele Mondiale, pentru că am vrut să fiu cât mai bine la Olimpiadă. Vorbim de competiții unde este aproape imposibil să adun puncte pentru acel clasament. Dacă aș fi știut, mi-aș fi putut stabili altfel calendarul și aș fi luptat și pentru el”.

Cu toate că traversează momente dificile, schiorul este hotărât să își continue cariera și își îndreaptă gândrile către Jocurile Olimpice din 2022. „Cred că mi-aș fi îndeplinit obiectivul la Olimpiadă, adică un loc cât mai aproape de top 30. Dezamăgirea este mare, însă nu voi renunța la schi. Atât timp cât sunt susținut și simt că pot să mai cresc, voi continua. Mă voi gândi la o strategie pentru următorii patru ani, pentru Olimpiada de la Beijing, din 2022. Urmează, probabil, ca în următorii doi ani să fac un pas în spate, să merg la mai multe cupe FIS, pentru a îmbunătăți acest punctaj și voi face 2-3 etape de Cupă Monială pe an.”

La rândul său, președintele Coronei, Liviu Dragomir, s-a arătat dezamăgit de felul în care FRSB a abordat situația: „Suntem foarte dezamăgiți de poziția federației. Sportivul nostru știa de mai bine de un a că este calificat la Olimpiadă. A muncit foarte mult în această perioadă, știind că se luptă să capete pregătire fizică și experiență pentru a ne reprezenta cu cinste. Din păcate, modul în care a fost făcut acest anunț a fost dezamăgitor, stupid chiar, dar și frustrant pentru sportiv în același timp. Lucrurile acestea trebui făcute într-un mod profesionist. Vorbim, totuși, de un sportiv român care ne reprezintă în etapele de Cupă Mondială. Ce trebuia să facă federația era să stabilească clar un regulament prin care să se decidă modul de departajare. Au lăsat această poveste ambiguă. Ioan era convins că este calificat și s-a luptat să aibă concursuri pe piste asemănătoare cu cea din Coreea de Sud, fără să se știe că ar mai avea nevoie de puncte FIS. Faptul că a aflat din presă înseamnă lucruri jignitoare”.

Mai mult, cazul lui Achiriloaie nu este singurul de acest fel, un alt sportiv de la secția de schi a Coronei, Mihnea Olteanu, trăind de curând o experiență asemănătoare.

„Din păcate, federația merge dintr-o dezamăgire în alta pentru noi, cel puţin. Sportivul nostru, Mihnea Olteanu, trebuia să participe începând de azi la Campionatul Mondial de juniori. S-a pregătit pentru aceasta tot anul trecut, iar pe ultimii metri s-a decis că nu va mai participa. Motivul este unul stupid, acela că nu există antrenori care să îi însoțească. Mi-e greu să cred că în schiul românesc nu găsești un antrenor care să însoțească doi sportivi la Campionatul Mondial. Este treaba federației să găsească profesioniști îndreptați spre performanță. Acestea sunt exemple care arată de ce este schiul românesc în situația actuală. Noi la Corona investim mult în schi, în copii, în modul de lucru, în condițiile pe care le oferim. Avem un antrenor cu o stabilitate de câțiva ani, lucru care se vede în medaliile pe care le obținem la această secție. Nu poți face însă aceste lucruri decât cu obiective pe termen mediu și lung”

100 de sportivi așteptați la Cupa 100 ROMÂNIA la schi alpin

În altă ordine de idei, clubul Corona îşi continuă investiţia în sportivi la nivel de copii şi juniori, astfel că, în zilele de 30 și 31 ianuarie, pe Pârtia Lupului din Poiana Brașov va avea loc „Cupa 100 ROMÂNIA” la schi alpin, competiție dedicată categoriilor U12 ani, U14 ani, respectiv U16 ani, care vor concura la probele de slalom și slalom uriaș.

La juniori sportivii se vor întrece doar în proba de slalom. „Susținem mult secția de schi și formarea de tineri schiori. Întrecerea este o continuare a Cupei Corona, pe care o organizăm an de an. Aflându-ne în an centenar am hotărât ca întrecerea să poarte numele Cupa 100 ROMÂNIA.

Este o continuare a Cupei Corona, pe care o organizăm an de an. Vor fi prezenți peste 100 de sportivi, de la 16 cluburi. Ne dorim să promovăm această competiție pentru că suntem principalul club din România la nivelul schiului alpin și vrem să avem continuitate și să arătăm că susținem acest sport”, a spus Liviu Dragomir. Festivitatea de premiere a competiției va avea loc miercuri, de la ora 15.00.

 1. Ca de obicei altcineva este de vina. Daca ar fi un sportiv adevarat nu ar mai da vina pe orice in afara de el. Adevarul este ca rezultatele sale din acest sezon sunt dezastruoase. Uitati va pe clasamente. Acest lucru nu il spune nimeni. La toate concursurile a iesit pe ultimul sau penultimul loc, asta in cazul in care a reusit sa termine cursa. Normal ca federatia a luat decizia sa nu l mai trimita la olimpiada sa se faca de ras si acolo. Si inca o precizare in legatura cu baremul pe care el spune ca l a realizat. E ca la bacalaureat. Degeaba iei bacalaureatul, asta nu iti garanteaza ca intri la facultate. Daca sunt altii mai buni, iti vor lua locul. Asa si la olimpiada. Degeaba ai indeplinit baremul minim, daca sunt altii mai buni aceeia vor merge la olimpiada. Simplu. De ce in aceasta conferinta de presa Achiriloaie nu a pus rezultatele de anul acesta pe masa. Sa vedem atunci daca ar mai fi plans cineva ca marele schior a fost lasat acasa.
  Insa lipsa de caracter isi spune cuvantul si acuza pe toata lumea ca l a nedreptatit.

  Reply
  • PERFECT CORECT RASPUNSUL!
   „Mi-aș fi dorit ca acum să anunț ceea ce voi face la Olimpiadă, dar nu mai este cazul.”
   Ce s-arate? Stim ce-ar fi facut! Ultimul din coada! Sau prin plase!
   Ma mir ca Federatia nu a iesit sa raspunda la acuzele lui! Chiar daca Federatia are probleme pe constiinta enorme! In acest caz nu e vina Federatiei!
   Mai invata sa schiezi mai Achiriloaie!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.