Anul Marii Uniri de la 1918. Scrisoare deschisă către potentaţii Braşovului

Anul Marii Uniri de la 1918. Scrisoare deschisă către potentaţii Braşovului

Biserica Ortodoxă Română, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, cu Binecuvântarea Patriarhului României, Preafericitul Daniel, au hotărât ca anul 2018 să fie dedicat Făuritorilor Marii Uniri de la 1918. Brașovul, oraș dintotdeauna al Marii Uniri, oraș al Unirii lui Mihai Viteazu, a lui A. I. Cuza, oraș al Imnului Național al României, este printre primele în care zeci de asociații și fundații, grupuri civice, se reunesc pentru a creiona activități și a le solicita autorităților publice locale aprobările necesare pentru manifestările dedicate Centenarului.

Vă prezentăm în continuare scrisoarea deschisă care conține deciziile Grupului de Inițiativă pentru Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri la Brașov. Scrisoarea este semnată de Academician Alexandru Surdu, vicepreședintele Academiei Române, prof.univ.dr. Ioan Vlad, istoric, prof. univ. dr. Ivan Cizmaru – președintele Academiei Oamenilor de Știință filiala Brașov, prof. univ. dr. gen. Ionaș Alexandru-Universitatea Spiru Haret si prof. dr. Liviu Pandele, președintele Casei de Comerț BalcaniceVă prezentăm în continuare scrisoarea deschisă care conține deciziile Grupului de Inițiativă pentru Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri la Brașov.

Scrisoarea este semnată de Academician Alexandru Surdu, vicepreședintele Academiei Române, prof.univ.dr. Ioan Vlad, istoric, prof. univ. dr. Ivan Cizmaru – președintele Academiei Oamenilor de Știință filiala Brașov, prof. univ. dr. gen. Ionaș Alexandru-Universitatea Spiru Haret

„În ziua de 15 ianuarie 2018, de Ziua Culturii Naţionale, la sediul Universităţii Spiru Haret, din Braşov s-a constituit GRUPUL DE INIŢIATIVĂ PENTRU SĂRBĂTORIREA LA BRAŞOV A CENTENARULUI MARII UNIRI, organizaţie civică formată din reprezentanţi ai societăţii civile braşovene, ai uniunilor de creaţie braşovene, ai universităţilor, ai Academiei Oamenilor de Ştiinţă, filiala Braşov, ai unor instituţii culturale braşovene etc. Menirea Grupului de iniţiativă se vrea a fi stabilirea şi îndeplinirea unor obiective practice, concrete legate de marea aniversare centenară; sensibilizarea autorităţilor brașovene – prefectul Marian Rasaliu, președintele Consiliului Județean Adrian Veștea și primarul George Scripcaru – să demareze propriile strategii în acest sens, să accepte colaborări, finanţări, realizări de proiecte în parteneriat pentru Centenar; sprijinirea actului educaţional şcolar la Braşov pe problematica Centenarului Marii Uniri; iniţierea şi sprijinirea proiectelor sectoriale destinate Centenarului: proiecte editoriale, proiecte de monumente, proiecte ştiinţifice şi de popularizare a istoriei luptei naţionale, proiecte de ceremonii, spectacole, expoziţii etc.”

Primele obiective propuse, discutate şi stabilite de către Grupul de iniţiativă în şedinţa de constituire din ianuarie sunt:

  1. Realizarea unui demers public către organele centrale ale statului pentru obţinerea titlului de „BRAŞOVUL-ORAŞ AL MARII UNIRI”, pe baza unei argumentaţii ştiinţifice adecvate;
  2. Obţinerea restituirii VALTRAPULUI (ANTIENDIUM-ULUI) lui Mihai Viteazul, însuşit şi deţinut până în prezent de către Biserica Neagră în contextul în care din 1601 a fost în posesia Bisericii Sfântului Nicolae, Braşov;
  3. Organizarea intrării triumfale a armatei române la Braşov, după scenariile din 1916 şi 1918, în contextul ceremoniilor dedicate zilei Independentei din9 mai 2018 si 7 decembrie 2018;
  4. Demararea demersurilor pentru realizarea unui monument al Marii Uniri la Braşov;
  5. Recuperarea toponimiei naţionale unioniste impusă la Braşov de generaţia Marii Uniri;
  6. Reabilitarea patriotului român din Hărman înv. David Pop, rămas pe nedrept cu stigmatul trădării din 1918 până azi;
  7. Demersul pentru recunoaşterea Braşovului ca „Oraş martir al Războiului de eliberare şi întregire naţională”;
  8. Susţinerea proiectului editorial „Braşovul şi Marea Unire”, care cuprinde o monografie al luptei naţionale la Braşov, un album comemorativ la Centenar, o culegere de documente şi un Calendar braşovean al Centenarului Marii Uniri.
  9. Sesiune de comunicări științifice în colaborare cu Mitropolia Ardealului în incinta Bisericii parohiilor Blumăna VIII în data de 8 mai 2018.

Reprezentanții întruniți în ședința festivă comună din 15 ianuarie, în Aula Magna a Universității Spiru Haret, au propus ca președintele de onoare al sesiunii festive să fie prof. univ dr. ÎPS Laurențiu Streza, Mitropolit al Ardealului.

Următorul pas în calendarul activităţii Grupului de Iniţiativă este o adunare reprezentativă la nivel național, regional, al județului și municipiului Braşov în care să se discute şi să aprobe:

–  Protocolul privind desfășurarea ceremoniilor militare prilejuite de sărbătorirea Centenarului Marii Uniri și a Zilei Independenței de stat a României în municipiul Brașov și comuna Cristian, în perioada 4 – 9 mai 2018 de către prefectul județului Brașov

–       Memoriul către Guvernul României pentru acordarea titlului de „Braşov-oraş al Marii Uniri”;

–       Demararea adunării de semnături pentru susţinerea acestui demers;

–       Prezentarea Documentarului ştiinţific care să argumenteze cu probe demersul susţinut.

Rugăm mass-media braşoveană să fie solidară demersurilor Grupului de iniţiativă, să le susţină şi să le promoveze în interesul comunităţii braşovene ai a Centenarului Marii Uniri la Braşov, aniversare pe care cu toţii o dorim măreaţă, profund românească şi memorabilă peste generaţii”.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.