Sute de kilograme de produse alimentare retrase de la comercializare, în perioada sărbătorilor

Sute de kilograme de produse alimentare retrase de la comercializare, în perioada sărbătorilor

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov a desfăşurat sute de controale, independent sau în echipe mixte, formate alături de comisari de la Protecţia Consumatorilor şi de inspectori de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov, în scopul asigurării stării de sănătate a populației și a preîntâmpinării apariției toxiinfecțiilor alimentare, în perioada premergatoare și în timpul sărbătorilor de iarnă.

Astfel, în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate alimentele, DSVSA Brașov a desfăşurat 319 controale, în supermarket-uri, magazine alimentare, restaurante, pensiuni, depozite alimentare, carmangerii, laboratoare de cofetărie – patiserie, la fast-food-uri, brutării, cantine, târguri de sărbători de iarnă și târguri de animale.

Au fost aplicate un număr de 11 amenzi contravenţionale în valoare de 118.600 lei, 120 de avertismente pentru încălcări minore ale legislaţiei şi au fost retrase de la comercializare 169 kg produse alimentare, a informat şeful DSVSA Braşov, dr. Dorin Enache.

În cadrul comisiilor mixte de control alcătuite alături de DSP Braşov şi de Protecţia Consumatorilor Braşov, la solicitarea Prefecturii, în perioada 4 decembrie 2017 – 5 ianuarie 2018, au fost controlate 270 unităţi de producere, prelucrare, depozitare şi comercializare a produselor alimentare din judeţul Braşov.

Au fost aplicate 32 de amenzi contravenţionale însumând 102.900 de lei, 140 de avertismente şi au fost retrase de la comercializare 248 kg produse alimentare.

Principalele deficienţe constatate au fost următoarele:

 • manipularea neigienică a produselor alimentare;
 • nerespectarea normelor privind trasabilitatea produselor alimentare
 • nerespectarea normelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare şi valorificare a produselor alimentare;
 • nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a materiilor prime, semifabricatelor şi a produselor finite;
 • încălcarea normelor generale de igienă privind expunerea şi păstrarea alimentelor;
 • lipsa planului de recoltare probe in autocontrol (Reg. 2073/2005 CE, Reg. 1441/2007 CE);
 • lipsa procedurilor pentru produsele neconforme;
 • nerespectarea vecinătăţilor în spaţiile de depozitare;
 • comercializarea de produse alimentare neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;
 • proceduri de lucru şi proceduri de igienă neimplementate;
 • neconformităţi constatate pe lanţul frigorific.
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.