Mitropolia l-a suspendat pe preotul din Cincu, acuzat de fraudarea de fonduri europene

Mitropolia l-a suspendat pe preotul din Cincu, acuzat de fraudarea de fonduri europene

Mitropolia Ardealului a anunţat că preotul Florin Adrian Butum, paroh în localitatea Cincu, a fost suspendat în urma trimiterii sale în judecată de către procurorii DNA pentru acuzaţia de fraudare de fonduri europene.

„În urma deciziei procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de trimitere în judecată a preotului Florin Adrian Butum, paroh al parohiei Cincu, Protopopiatul Făgăraş II, judeţul Braşov, publicată în ziua de 9 ianuarie a.c., Permanenţa Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului a hotărât, în conformitate cu prevederile Regulamentului autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, suspendarea învinuitului din oficiul de paroh al parohiei Cincu, începând cu data de 10 ianuarie 2017”, se menţionează într-un comunicat publicat pe site-ul Mitropoliei Ardealului.

Potrivit sursei citate, sancţiunea aplicată preotului din Cincu poate fi modificată, în funcţie de hotărârea instanţelor civile. „În funcţie de hotărârea instanţelor civile, sancţiunea poate fi revocată sau prelungită, sau se poate aplica o altă pedeapsă. Începând cu data de 11 ianuarie 2018 administrarea Parohiei Cincu va fi preluata de pr. Ion Tărcuţă, protopop de Făgăraş 2”, se mai arată în comunicatul menţionat.

Preotul Florin-Adrian Butum a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar privind obţinerea frauduloasă de fonduri europene.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marţi, preotul este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene dintre care una în formă continuată (cinci acte materiale).

În acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei, pentru complicitate, Gheorghe Tişcă şi Ioan Mămăligă, ultimul – inspector de cadastru şi urbanism din cadrul Primăriei Cincu.

„În perioada 2011-2017, inculpatul Butum Florin Adrian (…) a pretins că parohia sa deţine şi utilizează o suprafaţă de teren de 11,51 ha care se afla, în realitate, în incinta poligonului militar Cincu. În perioada 2013-2017, alături de această suprafaţă, inculpatul a adăugat şi suprafaţa de teren de 9,33 ha, situată în acelaşi poligon militar, cu privire la care a declarat că o deţine şi utilizează. În plus, a pretins că el ar deţine şi oi cu care s-a obligat să păşuneze suprafeţele de teren respective”, se arată în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, pentru ambele suprafeţe şi pentru pretinsa activitate de păşunat s-a obţinut în mod nelegal sprijin financiar de la centrele locale APIA din Voila sau Făgăraş, în valoare de 126.267 de lei.

„Concret, a reieşit că suprafaţa de 20,84 ha de pajişti permanente (formată din suprafeţele de 11,51 ha şi 9,33 ha) nu a fost deţinută legal de Biserica Ortodoxă Română – Parohia Cincu, iar această aparenţă a fost creată cu ajutorul inculpatului Mămăligă Ioan din cadrul Primăriei Cincu, persoana responsabilă cu întocmirea adeverinţelor necesare pentru APIA”, se precizează în comunicatul DNA.

În declaraţiile depuse la APIA în perioada 2013-2017, preotul paroh a declarat în mod nereal că utilizează pentru păşunat suprafeţele de teren aflate în incinta poligonului militar de la Cincu şi că deţine peste 100 de oi.

„Astfel, deşi nici el şi nici parohia Cincu nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege pentru a obţine finanţare din fonduri europene, în sensul că nu erau utilizatori legali ai suprafeţelor de teren, iar Butum Florin Adrian nu era deţinător legal de ovine, au obţinut pe nedrept fonduri europene în valoare totală de 107.626,4 lei”, se mai menţionează în comunicat.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri şi sume de bani deţinute de inculpaţi, iar dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Braşov.

Loading...
  1. …mai frate,numai hoti in tara asta; in parlament,in guvern,in primarii,pana si popii din biserica fura…vai de tara asta!

    Reply
  2. Ne mai furam si noi caciula… Iti dai sama ce e aici!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.