Din revelioanele de ieri și de azi…

Din revelioanele de ieri și de azi…

Revelionul este unul dintre cele mai „spectaculoase” evenimente ale anului. Acesta este motivul pentru care indiferent de vârstă, pregătire, stare socială … petrecem momentele de la cumpănă dintre ani în familie, cu rudele sau cu prietenii, încercând astfel ca împreună să întâmpinăm noul an cu bucurie, co dorințe și cu speranța că acestea vor deveni realitate…

Doriți să revedeți? Sau cum erau revelioanele de altădată…

Copil fiind îmi aduc aminte de faptul că aceasta era una dintre celebrele emisiuni ale TVR din zilele de 1 și 2 ianuarie… Era o emisiune în care puteai să revezi cele mai importante momente ale unuicului program de televiziune…

În acea perioadă este greu să delimitezi Revelionul de prezența lui Moș Gerilă – care nu venea de Crăciun – ci venea la cumpăna dintre ani. În mintea mea de copil – la fel ca și a multor altor persoane de vârsta mea – era o adevărată confuzie generată de faptul că în familie se sărbătoarea venirea moșului de Crăciun, alături de cozonaci, vin fiert și miros de scorțișoară, în timp ce propaganda încerca an de an să ne convingă de faptul că ateul Moș Crăciun vine odată cu noul an. Personal, cred că propaganda comunistă nu a reușit niciodată să convingă niciun român că revelionul are ceva în comun cu Moș Gerilă…

Cât despre zilele premergătoare Revelionului, putem spune că erau cele mai agitate din an. De ce? Pentru că era singura perioadă când după ore întregi de stat la coadă puteai cumpăra 2 kg de portocale sau dacă aveai noroc și unul de banane. Pentru că era singura perioadă din an când în magazinele universale – actualele mall-uri de azi – puteai să găsești jucării chinezești, pantofi de piele sau produse de mai bună calitate pentru cadouri. Pentru că în librării puteai să cumperi o carte de aventură sau polițistă scrisă de un autor celebru – chiar dacă aceasta se vindea la pachet cu o „capodoperă” a unui ilustru demagog comunist.

Pentru că în această perioadă fiecare român încerca să „facă rost” mai „pe sub mână” de un kilogram de carne, de niște cârnați sau de niște cașcaval pentru masa de revelion. Oricum, toată lumea era într-o continuă „agitație”. Acum, la aproape 30 de ani de acele momente stau și mă întreb: cum reușeam să ne aprovizionăm din alimentarele comuniste care nu aveau mai mult de 2-300 de metri pătrați, cu banalele și vechile coșuri de sârmă cu plastic, iar astăzi nu ne ajunge un coș cu rotile de o jumătate de metru cub. Să fie apanajul consumerismului modern? Sau încă mai resimțim și dorim satisfacerea acelor nevoi, rămase ca un reflex condiționat, ca de revelion să nu ne lipsească ceea ce de fapt „încropeam” atunci?

După toate eforturile făcute de fiecare român pentru a avea tot ce trebuie pe masă de revelion, nu mai rămânea decât să te pregătești pentru noaptea dintre ani. Mamele „trebăluiau” în bucătărie să gătească bucatele de revelion – singure sau cu rudele sau prietenele invitate – bărbații aveau treabă cu organizarea băuturilor, a vinului și țuicii tradiționale, iar copiii erau interesați de pregătirea banalelor artificii – pe care oricum le găseau greu, după ce „păzeau” librăriile să fie „pe fază când bagă!”. De fapt „A BĂGA” avea o conotație deosebită în perioada comunistă… toată lumea urmărea magazinele de sărbători pentru că SE BĂGA marfă bună…

Și iată că a venit și seara de revelion… comunist!

Nu lipsea discursul „tovarășului” la care practic, nu era nimeni atent, toată lumea așteptând începerea programului de revelion. Invariabil pînă la ora 23.00 erau cântece patriotice sau de „slavă conducătorului”. După începea programul propriu-zis… muzică ușoară, populară, momente vesele create de către marii noștri actori, care împreună cu textierii reușeau – mai voalat sau mai pe față – să ne aducă zâmbetul pe buze și sub pretextul programului de revelion, acești mari actori și textieri mai „atacau” voalat regimul.

Era mai degrabă momentul când românii erau solidari, când conștientizau greutățile vieții cotidiene, dar… știau că efortul acestor mari actori și producători ai programului de revelion îi făcea pe români, ca pentru o noapte să uite de cotidianul cenușiu. Așa petreceau cei de vârsta a doua și a treia, de obicei cu rudele și prietenii…

Tinerii… reușeau să „o pună” de un „CHEF”!

„Cheful” este un cuvânt necunoscut actualei generații care are la dispoziție conceptul de CLUB – cu mai mult sau mai puține fițe. Cheful era acea întâlnire între un grup de tineri, într-un apartament – de obicei al unui prieten care avea 3-4 camere și care își convingea părinții să plece la rude – se pregăteau casetofoanele sau magnetofoanele și amplificatoarele cu boxe și … începeau flirturile, dansul, șprițul și… voia bună! Câteodată era câte unul dintre tineri care știa să cânte la chitară… de obicei cântece de munte sau de dragoste… Era FABULOS!

Mâncarea era așezată în stil bufet suedez și băutura…„la grămadă”. Cert este că într-un bloc puteau fi 3-4 chefuri diferite, cu muzică diferită, însă nu era nimeni supărat… doar era trecerea dintre ani! Toți erau… într-o stare de adevărat ZEN! Acele chefuri au reușit să facă prietenii de o viață! Astăzi, mulți dintre tinerii de atunci, continuă să chefuiască cu aceiași prieteni, de data aceasta la casele unuia dintre ei, prin rotație…mai ales că au 50 de ani și peste… deci la adoua tinerețe. Important este că au păstrat muzica anilor 70 – 80 – 90…în suflet…

La ora 0.00 toată lumea era afară în fața blocului, sau pe stradă sau în Piața 23 August – actuala Piața Sfatului și desfăceau șampaniile… sau mai exact vinurile spumante că șampania era doar cea făcută de „zarea” București… și era destul de scumpă… 68 de lei.

Zilele următoare, pe lângă o ciorbă acră – pentru revenire – fiecare român aștepta cu nerăbdare emisiunea TVR… „Doriți să revedeți? – selecțiuni din programul de revelion”

După … „revolta din 1989”… Lucrurile s-au schimbat fundamental!

Moș Crăciun și colindele și-au luat locul binemeritat pe 25 decembrie, urmate de a doua zi a crăciunului și Sf. Ștefan, românii au primit zile libere să poată pregăti petrecerea în liniște și fără presiunea dată de ”a alerga” după alimente, au apărut supermarket-urile și mall-urile – adevărate locuri de „pelerinaj” pentru întreaga perioadă de sărbători. Portocale, banane, o sumdenie de alte fructe exotice, și orice bunătate se găsește fără nici cel mai mic efort… practic… avem tot ce ne trebuie pentru a petrece o noapte fabuloasă.

Ce s-a schimbat… totuși…

Românii au început să prefere mini-vacanțele – mai mult sau mai puțin exotice – la munte, la mare sau în locuri însorite, au dispărut „chefurile”, acestea fiind înlocuite cu cluburile și s-a diversificat oferta TV, fiecare televiziune încercând să propună un program cât mai variat. De altfel, zilele de 1 și 2 ianuarie, emisiunea „să revedem din programul de revelion” s-a generalizat pe toate posturile… cert este că ai de unde alege!

În anii de după integrarea europeană, grație administrațiilor locale, orașele au fost frumos luminate, se organizează petreceri publice, cu invitați surpriză, cu focuri de artificii spectaculoase și cu multă voie bună. Lucrul bun este că acum, între Brașov și orice mare oraș nu este nicio diferență din perspectiva revelionului… ba cred că în piața Sfatului este mai frumos și este o atmosferă demnă de o trecere peste an…

Dar ce este revelionul?

În plan personal, revelionul este resimțit de către fiecare dintre noi ca fiind acel moment al anului în care facem un bilanț. Vedem ce a fost bun în anul care a trecut, „uităm” ce nu a fost bun, încercăm să ne facem un plan pentru anul care urmează, „învățăm” din greșelile făcute și găsim soluții pentru problemele care vor urma. Toate acestea se întâmplă în data de 31 decembrie… de când ne trezim, dimineața.

Pe măsură ce trece timpul, spre seară, „bilanțul” este GATA! Ne pregătim de … petrecere și nu ne dorim altceva decât ca noul an să ne „găsească” optimiști, veseli, plini de bucurie și mult mai puternici! Psihologic vorbind, acele secunde dintre ani marchează „descotorosirea” simbolică de tot ce a fost „greu” în anul care a trecut și ne „încărcăm bateriile” pentru anul care urmează… Fiecare dintre noi trăim acest moment de „ușurare” la trecerea dintre ani! Fiecare dintre noi simțim cu „lepădăm balastrul” acumulat în anul trecut! Și este bine să simțim aceste lucruri. Poate tocmai de aceea ar fi interesant să folosim din simbolistica revelionului și „elementele de recuzită” sau să respectăm câteva sfaturi pentru a evita „potențialele eșecuri” în anul care urmează…

Practic, ce trebuie să faci ca să ai NOROC în noul an…

  • În primul rând să te îmbraci foarte elegant pentru a avea parte de eleganță tot anul. Dacă porți și haine noi, înseamnă că o să primești cadouri tot anul…
  • Trebuie să ieși afară și să dansezi pentru a avea noroc, sănătate și prosperitate…închinând o cupă de șampanie cu prietenii, rudele sau persoanele cu care te întâlnești afară…
  • Să nu plângi nici în noaptea dintre ani și nici pe 1 ianuarie de Sf. Vasile. Cine plânge înseamnă ca va trăi și evenimente tragice peste an… Important este să fi vesel… doar este REVELIONUL!
  • Să vorbești frumos. Discuțiile în contradictoriu sau bârfele îți pot aduce ghinion tot anul… De altfel, arice clevetire este aducătoare de certuri…iar noi… de revelion ne distrăm! Lăsați aceste discuții în contradictoriu pentru altădată sau pentru … niciodată….ele niciodată nu aduc nimic bun!
  • Pentru a avea un an îmbelșugat, fiecare persoană trebuie să aibă bani în buzunar!
  • Și ca să le meargă bine și copiilor dvs. nu îi uitați… există și „șampanii” fără alcool! Fiți împreună cu ei!

… Și mai trebuie să le mulțumim celor care de revelion sunt la muncă!

În această noapte magică pentru ca toate să meargă bine, există și oameni care nu sunt acasă cu familia, ci la servici, încercând să ne asigure că ei chiar își fac datoria. Polițiștilor, jandarmilor, celor din industria hotelieră și restaurante, pompierilor, personalului medical de la serviciile de ambulanță sau din spitale, mecanicilor de locomotivă, piloților și multor altor persoane trebuie să le mulțumim că … în acest an ei sunt la DATORIE! Pentru ei, trebuie să închinăm… o cupă de șampanie!

În rest,

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.