Trei mari sportivi brașoveni, cetăţeni de onoare ai oraşului

Trei mari sportivi brașoveni, cetăţeni de onoare ai oraşului

Municipiul Braşov ar putea avea, din această lună, trei noi cetăţeni de onoare.

Este vorba de fostul schior Mihai Bâră, fostul handbalist Cezar Nica şi fostul alpinist Ladislau Hathazi, ultimul primind titlul post-mortem.

Cezar Nica a făcut parte din generația de aur a handbalului masculin românesc. A fost campion mondial în 1964 și 1970 și medaliat cu bronz la Mondialul din 1967. Totodată, a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1965, cu Dinamo București şi a fost antrenor al echipelor olimpice ale României şi a echipei naţionale de tineret.

Cezar Nica este şi unul dintre membrii fondatori ai Clubului Olimpic, precum şi lector universitar la Facultatea de Educaţie Fizică Galaţi şi la Universitatea Transilvania Braşov.

Mihai Bâră, fost schior alpin, a devenit în 1961 campion mondial universitar, la competiția găzduită de Poiana Brașov. De asemenea, a fost declarat triplu campion internaţional la concursurile de schi alpin desfăşurate în Iugoslavia, Austria şi Polonia. În anul 1952 Mihai Bâră a fost declarat cel mai bun sportiv al României, participant la Olimpiada de Iarnă de la Oslo.

Ladislau Hathazi a făcut baschet în copilărie, însă din cauza unei accidentări a fost obligat să renunțe la acest sport și a ajuns să facă alpinism, devenind în timp campion şi vicecampion naţional pe echipe. De asemenea, a deschis trasee noi, în premieră, în mai multe zone din Carpaţi. A ajuns să fie celebru în lumea alpiniştilor după ce a deschis cel mai lung şi cel mai greu traseu din România, „Memorial Emilian Cristea“.

În perioada 1996-2000 a fost viceprimar al Municipiului Braşov, iar în perioada 2000-2008 a fost consilier local.

Ladislau Hathazi s-a stins din viaţă în 6 noiembrie, la vârsta de 63 de ani. El va fi declarat, post-mortem, cetăţean de onoare al Braşovului.

Cele trei propuneri vor fi supuse aprobării astăzi, în şedinţa Consiliului Local.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.