Brașovul, în fruntea clasamentului privind valoarea medie a ajutorului social

Brașovul, în fruntea clasamentului privind valoarea medie a ajutorului social

Numărul beneficiarilor de ajutor social pentru completarea venitului până la nivelul minim garantat (prin alocația pentru susținerea familiei și ajutorul de încălzire) este destul de redus în România, 1% (circa 200.000) din populație beneficiind de acest sprijin, care în medie se situează la 275 de lei, notează profit.ro.

Potrivit datelor pentru luna septembrie, județele cu cea mai mare parte din populație care primește ajutor social sunt Teleorman cu 2,56% și Buzău cu 2,31%.

La polul opus, la nivel național, din București doar 0,01% beneficiază de venitul minim garantat, urmat de Timiș (0,23%), Ilfov (0,37%) și Cluj (0,41%).

La nivelul județului Brașov, 0.76% din populație (4.802 persoane) beneficiază de ajutoare sociale, valoarea acestora fiind numai în luna septembrie de 1.588.838 de lei.

Într-un top național, după valoarea medie a ajutorului, județul Brașov se află pe locul 2 cu o sumă medie plătită de 330 de lei, după Sălaj, unde valoarea este de 335 de lei.

Cele mai mici ajutoare sociale pentru venitul minim garantat sunt în București, cu o medie de numai 208 lei.

Diferențele față de medie nu sunt mari, însă, în general, județele care se situează peste nivelul de 1% sunt din zone mai puțin dezvoltate, din sudul sau estul țării, în timp ce județele din Vest, Ilfov și București au cea mai redusă pondere de persoane care primesc ajutor pentru venitul minim garantat.

Unii economiști consideră că ajutoarele sociale nu sunt condiționate suficient și demotivează persoane apte de muncă, în special din mediul rural, să caute să se angajeze. În prezent, șomajul se află aproape de minimul istoric și tot mai multe companii se plâng că nu mai găsesc suficienți angajați.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate