Sibiul mai câștigă un punct în meciul cu Brașovul: Institutul Național de Gastronomie s-a înființat în orașul de pe Cibin

Sibiul mai câștigă un punct în meciul cu Brașovul: Institutul Național de Gastronomie s-a înființat în orașul de pe Cibin

La concurență cu Brașovul, Sibiul este din nou cu un pas înainte. Deși Brașovul avea o tradiție încă din anii ’60 în domeniul gastronomiei, Sibiul ne-a luat din nou fața, pentru că aici s-a deschis Institutul Național de Gastronomie, la inițiativa Euro Toques România şi Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ – ACEEA. Mai mult, să nu uităm că, în 2019, Sibiul este Capitală Europeană Gastronomică…

Pe lângă o bună parte dintre cei mai buni chefi din țară, la evenimentul de la Sala Thalia a participat și chef Cătălin Scărlătescu, care a promis susținerea deplinăc a acestui proiect. Totul s-a petrecut în foaierul Sălii Thalia de la Filarmonica Sibiu, care funcţioneaz în bastionul cel mai mare al vechii Cetăţi.

„Vom avea relații și parteneriate cu alte școli din domeniu. Aici vor putea veni să învețe atât cei care doresc să facă o carieră din gastronomie, dar și casnicii care doresc să cunoască mai multe despre acest domeniu. Institutul va avea două componente: una de promovare a tradițiilor culinare românești peste hotare și una de cercetare, de dezvoltare și inovație culinară”, spune Radu Zărnescu, președintele Euro Toques România.


La Institutul Național de Gastronomie se vor înființa laboratoare pentru studiu și practică. Dr. Iulia Drăguț, manager al proiectului, a mai explicat că în Sibiu va fi un centru culinar pentru training-uri, pregătirea și formarea noilor generații de bucătari, dar se are în vedere și cercetarea, pe diferite paliere de interes gastronomic: de la inovația culinară, până la studii sociologice, istorice, antropologice, etnologice, gastrosofice. Crearea de contexte, modele pentru sistemele de învățământ din țările neintegrate în Uniunea Europeană, oferirea de sprijin educațional.

„Ne propunem să fie un  institut în adevăratul sens al cuvântului, cu evenimente importante care să promoveze gastronomia tradițională românească prin diferite evenimente. De exemplu, «Congresul mondial al tradițiilor culinare», pe care urmează să-l organizăm a doua oară, primul a fost la București, îl vom face aici, la Sibiu, în anul 2019. Cred că și poziționarea geografică a orașului ne ajută foarte mult, pentru că, fiind în centrul țării, accesul este ușor pentru toți maeștrii în arta culinară. Pe lângă evenimente culinare, vom avea și cursuri pentru  tinerii bucătari și iubitorii de gastronomie, dar și un centru de supraspecializare pentru cei care au ajuns să câștige toate titlurile în România. Activitățile institutului nu se vor desfășura numai la Sibiu, ci în întreaga țară”, a afirmat Iulia Drăguț.

Alte obiective vizează lansarea și implementarea proiectului „Culinariada” pe două segmente de interes, care converg: prezentări de artă culinară pentru elevii din ciclul liceal de specialitate și selectarea a câte doi reprezentanți din fiecare centru de învățământ în vederea organizării unei competiții individuale și pe echipe, care vor desemna „Cea mai bună echipă de juniori”, repectiv titlul de „Bucătarul Junior al Anului 2018”. Fiind un proiect pilot, acesta va suferi modificări până la forma ideală, scopul final fiind acela al implementării, în viitor, în întreaga Europa.

Unul dintre cei care au susţinut acest demers de la bun început şi este co-fondator este chef Cătălin Scărlătescu: „Eu m-am apucat de treaba asta cu mult înainte de a apărea la televizor. Eu m-am născut într-o familie care face bucătari și ospătari. Am învățat să merg prin bucătărie ținându-mă de fața de masă. Inițiativa este incredibilă. Mie nu îmi plac proiectele care eșuează, de aceea pe acesta o să îl împing de la spate. Să facem un teatru frumos din gastronomia aceasta. Să dăm mai multă culoare, gust. Chef Dumitrescu are o vorbă: Să punem suflet în mâncare. Nu, dragilor, să nu puneți un gram de suflet! Puneți sare și piper! Dacă voi veți ști să controlați timpul și temperatura, veți fi stăpânii acestei bucătării. Să nu alergăm după stele Michelin, ci să punem pătrunjel în mâncare. Dacă tragem tare la căruța asta, o să avem și stele”, a spus chef Scărlătescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate