Începe ridicarea mașinilor abandonate pe domeniul public

Începe ridicarea mașinilor abandonate pe domeniul public

Recent Primăria Braşov a semnat contractul pentru ridicarea maşinilor abandonate pe domeniul public cu firma Fejer Top SRL, prin negociere directă. Valoarea contractului este de 84.000 de lei, la care se adaugă TVA.

Așadar, urmează acțiunea de ridicare a mașinilor abandonate, însă până la ridicarea propriu-zisă a unei maşini abandonate trebuie urmată o procedură destul de complicată.

Potrivit Regulamentului privind ridicarea maşinilor abandonate de pe domeniul public, agenții Poliției Locale întocmesc un proces-verbal, la care atașează fotografii și declarația martorilor, după care lasă pe mașină o somație în atenția proprietarului prin care este înștiințat că are 10 zile la dispoziție să-și mute mașina de pe domeniul public.

În paralel, Poliţia Locală transmite o adresă către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Braşov, pentru a identifica proprietarul maşinii, iar la Primărie transmite raportul de constatare al abandonului maşinii.

În cazul în care se cunoaște proprietarul, acesta este invitat la Poliția Locală în termen de cinci zile, pentru luarea la cunoștință a stării de fapt și să prezinte documentele mașinii.

Proprietarului i se dă un termen de 5 zile, ca să îşi ridice maşina, în caz contrar maşina trece în proprietatea municipiului şi îi va fi ridicată de către Primărie.

Soluții scumpe pentru mașini ieftine

Dacă proprietarul nu își ridică mașina în termenul propus mai are o șansă să-și recupereze bunul mobil, prin acțiune în instanță. Până se termină procesul, proprietarul poate opri acțiunea și să reintre în posesia mașinii, dacă plătește la casieria Primăriei suma de 2.000 de lei cu titlul de amendă.

Însă, trebuie să dovedească faptul că mașina îi aparține, că este la zi cu plata impozitelor pentru ea și că a plătit la administrația fiscală locală suma de 690 de lei plus TVA (821 lei cu TVA) costurile inițierii și emiterii dispoziției de ridicare și transport, precum și plata la zi a parcării în parcul auto.

După ce face dovada plății, în termen de 10 zile își poate lua mașina înapoi din parcul auto special amenajat de firma care a contractat serviciul.

Această revendicare trebuie făcută în termen de 30 de zile de la întocmirea raportului de constatare a abandonului, altfel mașina va fi considerată fără stapân și va trece în proprietatea Primăriei.

Dacă maşina nu este recuperată de stăpân din depozit, aceasta este vândută la fier vechi, iar banii, în medie 70 de lei pentru un vehicul, se constituie venituri la bugetul local.

Pentru a-i putea informa pe proprietari despre maşinile abandonate care au fost ridicate, în cazul în care proprietarul nu a putut fi identificat de Poliţie, în presa locală și pe site-ul Primăriei vor fi publicate anunţuri cu privire la caracteristicile maşinilor abandonate şi locul de unde au fost ridicate

În ultimele săptămâni, Poliția Locală a identificat 180 de autovehicule ce par abandonate pe raza municipiului Brașov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate