Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulație

Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulație

Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Circulație se marchează în 2017, data de la 19 noiembrie, a treia duminică a lunii. Tema propusă pentru 2017 este ”De la comemorare globală la acțiune globală pe perioada unui deceniu – Reducerea numărului de decese și leziuni grave cu 50% până în 2020”, potrivit Agerpres.

Această zi a fost creată de către Organizația Națiunilor Unite (ONU) în urmă cu 20 de ani, pentru a aduce un omagiu persoanelor care au pierdut lupta cu viața în urma unui accident rutier.

„Eroii șoselelor – Ajung în siguranță acasă”

În acest context, Asociația Națională pentru Sprijinirea Victimelor și Prevenirea Accidentelor Rutiere (ANSPVAR) va iniția, în perioada 20 – 25 noiembrie 2017, un proiect pilot cu scopul de a preveni accidentele rutiere, în trei județe simultan.

Acest proiect de prevenire va demara sub titlul „Eroii șoselelor – Ajung în siguranță acasă” în Iași, Brașov și Cluj. Acest proiect beneficiază de sprijinul Inspectoratelor Județene de Poliție Iași, Brașov și Cluj și a Inspectoratelor Școlare Iași, Brașov și Cluj. Se dorește a fi o campanie de prevenire care se va extinde la nivelul întregii țări, care are la bază puterea exemplului.

În primă fază, în fața elevilor de liceu vor veni persoane care au fost victime ale unor accidente extrem de grave, persoane care au rămas cu infirmități fizice sau psihice iremediabile. Este un proiect pe termen lung care se bazează pe puterea exemplului și care vine în fața publicului cu mesaje care conțin un impact emoțional puternic dar și cu povești de viață reale, relatate de victime directe ale accidentelor rutiere.

România codașă în ceea ce privește siguranța rutieră

Potrivit Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație (AVAC), zilnic pe șosele țării își pierd viața 5-6 persoane, 80% dintre accidente fiind produse în mediul urban, iar 60% sunt din cauza traversărilor neregulamentare, se arată pe site-ul asociației, www.avacromania.ro.

În România, riscul de a muri într-un accident rutier este de trei ori mai mare decât în țările dezvoltate ale Uniunii Europene. Acest fapt îngrijorător reiese din ultimele date statistice publicate de Comisia Europeană în anul 2017.

Cu un număr 96 de decese raportate la un milion de locuitori, România se află pe penultimul loc din Uniunea Europeană (Bulgaria este pe ultimul loc) în ceea ce privește siguranța rutieră. Printre vulnerabilitățile identificate de Comisia Europeană se numără și lipsa autostrăzilor, lipsa de instruire și educație adecvată a participanților la trafic, lipsa semnalizărilor rutiere, parcul auto învechit, etc.

Statisticile ISU Braşov arată că în primele 10 luni ale acestui an, pe șoselele din judeţ și-au pierdut viața 29 de persoane.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate