Omagiu adus de ACS Steagul Roșu pentru 15 Noiembrie 1987

Omagiu adus de ACS Steagul Roșu pentru 15 Noiembrie 1987

Întreprinderea de autocamioane Steagul Roșu Brașov a fost înființată în anul 1921, denumire sub care a devenit cunoscută în industria românească și cea internațională, în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial. Acolo s-a declanșat totul, într-o noapte de toamnă, de sâmbătă spre duminică, la schimbul trei, când muncitorii Secției 440 „Matrițe” au început protestele, nemulțumiți de faptul că au primit doar jumătate din salariu și nemulțumiți, în general, de condițiile de trai din acele vremuri. A doua zi, dimineața, li s-au alăturat colegii din schimbul unu, starea de revoltă amplificându-se.

Așa a început totul…

„În jurul orei 8, aproximativ 4.000 de muncitori ne-am adunat la porțile uzinei, în zona Palatului administrativ. Pe la ora 11, din cauza pasivității și a disprețului conducerii fabricii, ne-am hotărât să mergem la sediul Comitetului Județean al PCR (n.r. – actuala clădire a Prefecturii și a Consiliului Județean Brașov), pentru a ne spune păsurile. Însă, la ieșirea din întreprindere, majoritatea manifestanților au făcut cale-ntoarsă și s-au retras, iar coloana noastră, care a pornit spre «Județeana de partid», era alcătuită din 400 de oameni”, povestesc eroii de atunci.

S-a scandat „Vrem mâncare și căldură!”, „Vrem banii noștri!”, „Vrem mâncare la copii!”, „Vrem lumină și căldură!”, „Vrem pâine fără cartelă!” etc. Așa a început revolta anticomunistă atunci, pe 15 noiembrie 1987, într-o zi în care, culmea!, românii mergeau la vot, pentru a-l realege în fruntea țării pe conducătorul mult „iubit”, pe Nicolae Ceaușescu.

Uzina Steagul Roșu și echipa sa de fotbal

Încă din anii ’30, fabrica de autocamioane din Brașov a patronat echipa de fotbal Steagul Roșu, redenumită mai târziu FCM Brașov și, după 1989, FC Brașov.

Ioan Mandoca este unul dintre jucătorii de fotbal reprezentativi ai Brașovului. La 15 noiembrie ’87, avea 23 de ani. „Noi, fotbaliștii de la Steagu’, eram angajați în uzină, cu scoatere din producție, cum se zicea. Jucam fotbal și de 3-4 ori pe lună mergeam pe la întreprindere, fie să semnăm «fluturașul», când ne luam salariul, fie să trecem prin fabrică, să ne mai vadă și pe noi lumea la față, să mai vorbim, de cele mai multe ori despre fotbal, cu șeful secției sau cu alți oameni de pe acolo. Țin minte că eu eram angajat la secția 540 «Prese»”, povestește actualul director sportiv al formației ACS Steagul Roșu.

Amintiri din Noiembrie ’87

Atunci, în ’87, antrenorul „stegarilor” era regretatul Costică Ștefănescu. „Cu un an înainte mă căsătorisem și primisem de la club un apartament cu 2 camere, pe strada Zizinului, în zona unde acum este Oficiul de Cadastru Brașov. Revolta m-a surprins în zona Strungu’ sau Hidromecanica, cum mai este cunoscută. Mergeam spre casă. Mulțimea trecea spre cinematograful Patria, oamenii erau nemulțumiți, scandau și își cereau drepturile, dar și strigau împotriva regimului comunist și a lui Nicolae Ceaușescu”, își amintește Neluțu Mandoca.

Eduard Gherghe, fiul unui alt fotbalist important al Brașovului, Vasile Gherghe, avea 11 ani la momentul ’87. Visa să-i calce pe urme tatălui său. „Locuiam pe Calea București, vizavi de Restaurantul Ciucaș. Eram în fața blocului când a trecut coloana de manifestanți. Îți dai seama, copil fiind, eram șocat de ce vedeam, niciodată nu mai trecusem prin astfel de momente. Acum, dând timpul înapoi, realizez că «revoltă» este cuvântul care ilustrează cel mai bine ceea ce am văzut atunci, pe chipurile acelor oameni curajoși”, rememorează vicepreședintele ACS Steagul Roșu Brașov.

Nu avem voie să uităm, niciodată!

Împreună cu Dragoș Ivăncescu, băiatul răposatului Mihai Ivăncescu, un fotbalist emblemă al Brașovului, Ioan Mandoca și Eduard Gherghe au fost prezenți la ceremonia organizată la troița de la Spitalul Județean, în memoria evenimentului 15 Noiembrie 1987, și au depus o coroană de flori.

„Nu avem voie să uităm, niciodată, de revolta anticomunistă a muncitorilor de la Steagul Roșu! Ca brașoveni, trebuie să fim mândri de gestul acestor oameni și să-i cinstim, cum se cuvine, pe acești eroi ai României, să-i omagiem pe cei care, din păcate, nu mai sunt printre noi și să-i admirăm pe aceia care sunt în viață”, este mesajul transmis de echipa de fotbal ACS Steagul Roșu Brașov. (Foto: Mihai Tapliga/ Arhiva Agerpres, Brașov Metropolitan, Să Nu uităm, Mihai Ploieșteanu)

  1. ACS Steagul Roșu Brașov n-are nicio legătură cu uzina de autocamioane sau FC Brașov. Ipocrizie maximă! Rușine!

    Reply
  2. Si cei de la Liga Suporterilor Stegari au adus un omagiu ca in fiecare an. De ei de ce nu ati scris nimic?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate