Dezbatere publică pe Regulamentul pentru schiat din Poiana Brașov

Dezbatere publică pe Regulamentul pentru schiat din Poiana Brașov

Serviciului Public Local Salvamont Brașov a organizat astăzi, în sala de conferințe a Centrului de Agrement din Poiana Brașov, întâlnirea publică în care s-a discutat proiectul Regulamentului de utilizare a domeniului schiabil din Poiana Brașov, întâlnire solicitată de Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor. Proiectul de regulament a fost inițiat de SPLS și este supus dezbaterii publice în perioada 21.10-07.11.2017.

Potrivit reprezentanților municipalității, proiectul de hotărâre, care încă mai poate fi consultat pe portalul Primăriei Brașov (AICI), a trezit un foarte mare interes, propunerile venite din partea cetățenilor fiind de ordinul a câtorva zeci.

Dincolo de propunerile prezentate în scris în ultimele trei săptămâni, o altă serie de propuneri, amendamente și observații au fost prezentate și în cadrul întâlnirii publice, la care au participat persoane care își desfășoară activitatea pe domeniul schiabil (agenți economici, operatori, instructori de schi etc.), reprezentanți ai societății civile și membri ai primăriei și Serviciului Public Salvamont Brașov. 

Observațiile și propunerile au vizat cuantumul amenzilor, completări la proeictul de regulament pe diferite articole, sau idei noi de prevederi, cum ar fi, de exemplu, includerea confiscării schi-pass-ului printre metodele de sancțiune în cazul unor abateri mai grave, așa cum se practică pe domeniile schiabile din alte țări. O alta dintre propuneri a vizat includerea „decalogului schiorilor“ printre normele ce trebuie respectate și amendate.

Alți participanți la întâlnire au solicitat o mai bună organizare a pasajelor comune dintre pârtiile cu dificultăți diferite, sau o mai bună organizare a sistemului de acces la instalațiile de transport pe cablu, în special în cazul telescaunelor. Cu toții însă au apreciat necesitatea unui astfel de regulament, precum și inițiativa de a pune lucrurile în ordine, solicitând totodată ca regulile stabilite să fie respectate, iar cei responsabili cu aplicarea sancțiunilor să își facă treaba de fiecare dată.

O altă parte a discuțiilor a vizat părți de organizare a activităților pe pârtie, care nu țin de regulament în sine, dar de care administratorii domeniului schiabil și Serviciul Salvamont vor ține cont în activitatea lor. 

„A fost o dezbatere absolut convenabilă pentru toate părțile.Cu toții ne-am spus punctele de vedere, iar în săptămâna care urmează vom mai avea discuții cu reprezentanții societății civile, pentru armonizarea unor puncte din proiectul de regulament cu legislația actuală și a ajunge la un consens. Consider că lucrurile merg într-o direcție bună și este evident că situația de anul trecut, când s-au înregistrat 648 de accidente pe pârtii, ne obligă să ajungem într-o zonă de civilizație și să înlăturăm cauza atâtor accidente. Cred că acest regulament se va adopta și va fi o normă de conduită și civilizație pe pârtie“, a declarat Sorin Păltânea, directorul Serviciului Public Local Salvamont Brașov. 

Toate propunerile apărute în cadrul dezbaterii publice au fost consemnate și vor fi incluse în proiectul de regulament, dacă sunt justificate și nu încalcă legile în vigoare. Forma finală a proiectului va fi definitivată și prezentată cât mai curând Consiliului Local, pentru aprobare

Foto: Primăria Brașov

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.