Cât fură Guvernul PSD din bugetele municipiului și Consiliului Județean Brașov?

Cât fură Guvernul PSD din bugetele municipiului și Consiliului Județean Brașov?

Zilele acestea se discută foarte mult despre transferul contribuțiilor de la angajat la angajator cât și despre impactul acestui transfer asupra venitului net al angajatului. La Braşov, opoziţia, reprezentată de PNL, este inertă şi nu ia poziţie faţă de ce înseamnă „reforma fiscală” a PSD.

Culmea, a sărit în sus de supărare Gabriela Vrânceanu Firea, primarul Capitalei. La Braşov, opoziţia a adoptat politica struţului, cu capul adânc îngropat în pământ, poate şi din cauza înţelegerilor pe care le au unii lideri PNL, pe şestache, cu cei de la PSD.

În încercarea de a minimiza impactul negativ al reeformei fiscale, Guvernul a propus scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Această scădere de aproape 40% va avea însă repercusiuni serioase asupra bugetelor locale.

Astfel, cota defalcată din impozitul de venit este una din principalele surse de venit ale primăriilor din România. Aceasta poate reprezenta între 20% și 40% din bugetele locale, cu excepția Bucureștiului unde reprezinta peste 50% din bugetul PMB.

Faptul că primăriile depind de acest impozit, le face să fie mai dinamice în a atrage investitori de calitate în localitățile lor. Cu cât sunt mai mulți angajați într-un oraș și cu cât aceștia sunt mai bine plătiți, cu atât mai multe venituri vor fi la bugetul local.

Totodată, spre deosebire de cota defalcată din TVA care este folosită pentru cheltuieli fixe, banii din impozitul pe venit sunt folosiți în special pentru investiții, dar și pentru subvenții, curățenie, etc. Majoritatea lucrărilor de modernizare a unităților de învățământ sau sanitare desfășurate de autoritățile locale se fac din banii din această sursă. Scăderea bruscă a veniturilor va duce implicit și la scăderea investițiilor din aceste domenii.

ASta ca să nu spunem că, în 2015, 21 de localități din Brașov nu aveau venituri câte cheltuie…

În municipiul Braşov, conform datelor de pe site-ul Primăriei Braşov în 2017, bugetul total a fost de 466,290 de milioane de lei, din care cote defalcate din impozitul pe venit 255,260 milioane de lei.  Adică vorbim despre 54,72% din totalul bugetului local. Scăderea cu 6% a impozitului pe venitul din salarii înseamnă o diminuare de 95,722 de milioane de lei (peste 21,3 milioane de euro), adică micșorarea veniturilor pentru investiții cu 20,53%.

La nivelul Consiliului Județean Brașov, în acest an, din cota de 20% din impozitul pe venit, suma totală care a revenit judeţului a fost de 26,3 milioane de lei. În acest caz, veniturile judeţului scad cu 9.86 milioane de lei (2,2 milioane de euro).

Aceasta este proiecția matematică pentru 2018 a veniturilor celor două instituții, cu menținerea acelorași procente de alocare din impozitul pe venit. Pentru a corecta această anomalie, Guvernul PSD ar trebui să mărească cotele ce trebuie alocate judetelor și localităților, dar cu un efect de bumerang pentru bugetul de stat: diminuarea veniturilor la nivel central.

Leave a Reply

Your email address will not be published.