Reducerea de către PSD a procentului de contributivitate la pilonul II de pensii este neconstituțională. 

Reducerea de către PSD a procentului de contributivitate la pilonul II de pensii este neconstituțională. 

În atenția comuniștilor care conduc Guvernul României: vă informez că dreptul de proprietate asupra pensiei private este garantat de Constituția României!

În vremea lui „nea Nelu Cotrocelu”, cum era numit fostul președinte PSD Ion Iliescu, mai nimeni din conducerea țării nu dorea să audă de garantarea dreptului de proprietate. Pentru ei, neocomuniști fiind, dreptul de proprietate trebuia doar ocrotit de stat, dimensiunea dreptului putând fi extinsă sau restrânsă „din pix”. Partidul Național Liberal a dus o luptă de 10 ani (între 1993 și 2003) pentru a obține garantarea constituțională a dreptului la proprietate privată.
Vechile metehne revin. Guvernul PSD – ALDE intră cu bocancii în dreptul fiecărui cetățean de a-și constitui, pe baza principiului contributivității, pensia privată în pilonul II, în cuantumul stabilit prin lege în anul 2004. Conform art.1 alin. (2) din legea nr.411/2004 „scopul sistemului fondurilor de pensii administrate privat este asigurarea unei pensii private, distinctă şi care suplimentează pensia acordată de sistemul public, pe baza colectării şi investirii, în interesul participanţilor, a unei părţi din contribuţia individuală de asigurări sociale”.
Odată stabilit acest drept este un drept câștigat pentru că pilonul II constituie dreptul fiecărui cetățean cotizant la o pensie privată. Dreptul patrimonial câștigat prin lege este garantat prin Constituție care arată în articolul 44 „proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular”. Pe cale de consecință reducerea procentului de contributivitate la pilonul II de pensii este neconstituțională.
Acest fapt este cunoscut și de guvernanți. Doar așa se poate explica adoptarea măsurii prin ordonanță de urgență. Prin legiferarea pe calea ordonanței de urgență practic actul normativ nu poate fi atacat la Curtea Constituțională decât de Avocatul Poporului. Acesta este însă subordonatul politic al PSD și nu va exercita această prerogativă. Deci s–au asigurat că încălcarea dreptului de proprietate nu va putea fi cenzurată prin decizia Curții Constituționale.
Iată modalitatea abuzivă prin care Guvernul utilizează dreptul de legiferare pentru a încălca dreptul de proprietate al cetățenilor români. Acesta este primul pas. În logica comunistă, aplicată și în 1947, după restângerea unui drept va urma naționalizarea. În cazul de față naționalizarea pilonului II de pensii. Cred că toți cetățenii trebuie să le spunem comuniștilor de rit nou care ne conduc „luați–vă mâinile de pe dreptul nostru la pensie privată”. În final o mică comparație: PSD elimină pilonul II de pensie, PNL susține ca pensia să se constituie prin transferul întregii contribuții a salariaților la pilonul II.
Aceasta este diferența!
  • Gabriel Andronache,
  • deputat PNL
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.