O româncă, în Comitetul Mondial pentru Conservarea Patrimoniului Cultural Culinar

O româncă, în Comitetul Mondial pentru Conservarea Patrimoniului Cultural Culinar

Gastronomia românească primeşte o nouă recunoaştere internaţională. Președintele Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ (ACEEA), dr. Iulia Drăguț, este membru în Comitetul Mondial pentru Conservarea Patrimoniului Cultural Culinar din cadrul Worldchefs.

Conceptul de interculturalitate, la începutul anilor 2000, a luat locul celui al multiculturalității. Nevoia de a scoate în evidență firele nevăzute dintre culturile lumii a determinat specialiștii din mai multe domenii la demersuri dintre cele mai diverse!

În anul 2007, Asociația Culturală Euro Est Alternativ (ACEEA) a inițiat Campionatul Internațional de Gătit în Aer Liber, prima platformă de exprimare prin intermediul mâncării! Practic, chefi din întreaga lume și-au putut prezenta preparatele tradiționale în fața unui public numeros, iar conceptul interculturalității și-a găsit, astfel, contextul cel mai potrivit de a fi evidențiat, ne spune dr. Iulia Drăguț (foto), preşedintele ACEEA, asociație profesională care cuprinde cel mai mare număr de maeștrii bucătari, pizzari și cofetari din România.

În 2017, la inițiativa lui Thomas Gugler, președintele WACS, s-a creat Comitetul pentru Conservarea Patrimoniului Culinar Cultural. Dr. Iulia Dragut este membru în acest comitet, de altfel singura românca din cadrul Worldchefs care a militat pentru acest subiect de interes la nivel internațional.

La Braşov, la iniţiativa ACEEA, s-au organizat campionate internaţionale de gătit vegan şi raw-vegan. Totula culminat în acest an, când Thomas Gugler a participat în calitate de președinte al juriului în competiția East European Culinary Cup, cea mai mare competiție culinară internațională organizată în România. Cu acea ocazie, România a găzduit prima Gală Dinner (Fine Dining) pregătită de către chef Giorgio Diana, un maestru în arta culinară listat în Ghidul Michelin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.