Noul Spital al Brașovului trebuie să aibă o capacitate de 1.600 de paturi

Noul Spital al Brașovului trebuie să aibă o capacitate de 1.600 de paturi

În urmă cu mai bine de doi ani, prin septembrie 2015, demonstram (cu argumente legale, administrative și profesionale imbatabile) că Brașovului TREBUIE, ÎN MOD ESENȚIAL, să-i fie destinat un spital regional. Iată că acum argumentația mea este dovedită ca fiind CORECTĂ prin această decizie a actualului Guvern, implicit și a Ministerului Sănătății.
Să nu ne entuziasmăm prea tare, însă, până nu ni se comunică și mărimea acestuia (numărul de paturi) și, mai ales, configurația acestuia pe specialități și pe nivel de competență!
Pentru că astfel de spitale regionale nu își găsesc sensul funcțional decât dacă deservesc o rețea de spitale de urgență moderne și bine puse la punct. De pildă, dacă spitalul regional din Brașov va fi unul de circa 800 de paturi și va trata doar cazurile gravissime sau de înaltă specializare, proiectul construirii unui Nou Spital Clinic de Urgență trebuie să rămână „în picioare”, prioritar tocmai prin faptul că tratamentul pacientului multidisciplinar aflat în situație de urgență trebuie realizat în Spitalul de Urgență și nu în Spitalul Regional, care ar trebui să primească tot ceea ce depășește ca nivel de competență spitalele de urgență arondate teritorial.
Dacă, în schimb, Noul Spital Regional va fi unul de 1.600 de paturi, atunci el va putea să funcționeze parțial (în cea mai mare parte a lui) ca spital de urgență, restul fiind structurat ca paturi de mare excelență profesională cu specific regional.
Oricum, despre construirea a 8 spitale regionale s-a mai discutat și în 2008, ca proiect al Guvernului al cărui Ministru al Sănătății era Eugen Nicolăescu. Și au trecut 10 ani degeaba, cu studii de fezabilitate făcute pentru spitale regionale identice, cu o capacitate de 800 de paturi.
În acest context, la care adaug că nu trebuie în niciun caz să omitem „amănuntul” extrem de important că actualul Spital Clinic de Urgență Brașov este unul disfuncțional și perimat fizic și moral, consider că proiectul Noului Spital Clinic de Urgență adiacent șoselei ocolitoare a Brașovului trebuie continuat prin forțe proprii, având la bază o expertiză profesionistă care să conducă la o dimensionare și la o funcționalitate optime pentru nevoile comunității brașovene aflată într-o permanentă dinamică ascendentă numeric și economic. Privit într-o asemenea paradigmă, este un proiect ce va fi dus sigur la bun-sfârșit, nefiind prizonier al niciunei destabilizări guvernamentale în anii ce urmează.
Iar acestea nu sunt decât primele dintr-un șir de alte argumente pe care o să-mi permit să le prezint în viitorul apropiat…

  • dr. Dan Grigorescu
  • președintele Asociației Noul Spital al Brașovului
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.