Comisia de Sănătate a Consiliului Judeţean face valuri într-un pahar cu apă

Comisia de Sănătate a Consiliului Judeţean face valuri într-un pahar cu apă

Preşedintele Comisiei de Sănătate a Consiliului Judeţean Braşov, Andi Kadas, a trimis un comunicat de presă în numele colegilor prin care face acuzaţii grave în privinţa modului cum funcţionează Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov.

În replică, şeful acestei instituţii demonstrează că distinsul consilier judeţean nu prea are habar de procedurile legale și de situația de facto.

„Comisia pentru Sănătate, Protecţia Copilului şi a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul Consiliului Județean Brașov își exprimă dezacordul și profunda îngrijorare față de modul de funcționare a serviciilor socialedin județul Brașov. În urma vizitelor de informare în centrele aflate în subordinea DGASPC Brașov, membrii Comisiei nr.7 din Consiliul Județean au constatat faptul că persoane adulte aflate în nevoi, precum și copii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, îngheață de frig. Centralele pe lemne nu funcționează și nici nu s-au achiziționat lemne până în acest moment, deși temperaturile au scăzut în ultima perioadă chiar și sub 2 grade Celsius. Membrii Comisiei de Sănătate sunt consternați de problemele identificate. În aceste condiții, s-a constituit de urgenta un grup de lucru (deci nu e de ajuns că există o comisie, mai facem și un grup de lucru… – n.a.) pentru analizarea situației disperate din centrul de plasament si identificarea unor soluții imediate. Comisia de Sănătate rămâne fermă pe poziție asupra managementului defectuos de la DGASPC Brașov”.

Iată și replica:

„Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Brasov face urmatoarea precizare: in niciun centru de plasament sau complex de servicii din cadrul DGASPC Brasov, beneficiarii nu ingheata de frig. In acest moment, la 12 centre de plasament, case de tip familial si centre de ingrijire si asistenta incalzirea se face cu combustibil solid, la 11 dintre acestea existand la data de 24.10.2017 stocuri de material lemnos pentru incalzire si apa calda, asa cum reiese si din documentul pe care vi-l atasam.
Intr-adevar, exista o situatie aparte la Centrul de plasament Dacia, unde centrala veche s-a defectat si in prezent sunt demarate procedurile pentru achizitionarea unei centrale noi. Aici, seful de centru a sesizat serviciul Achizitii din cadrul DGASPC Brasov cu privire la defectarea centralei termice in luna mai. S-au demarat procedurile pentru incheierea unui contract de prestari servicii cu o firma specializata pentru verificarea tuturor centralelor termice din centrele DGASPC, iar in luna august verificarea s-a incheiat, iar conform raportului firmei, centrala de la Dacia nu mai putea fi reparata si trebuia inlocuita.
In conditiile in care, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, achizitia unei centrale noi inseamna investitie, iar pe lista initiala de investitii aprobata de Consiliul Judetean la inceputul anului nu era prevazuta o centrala pentru centrul de la Dacia, s-au facut toate demersurile necesare pentru modificarea listei de investitii si prinderea pe aceasta a noii centrale de la Dacia si a altor doua centrale pentru Complexul de Servicii Timis, lista fiind aprobata de Consiliul Judetean pe 29 septembrie.
Imediat au fost demarate procedurile legale privind achizitia centralelor, iar in acest moment suntem in faza in care caietul de sarcini este publicat, luni, 30.10.2017, este ultima zi de depunere a ofertelor, urmeaza apoi finalizarea procedurii.
Pana la instalarea noii centrale, la centrul de la Dacia s-a apelat la o solutie de compromis, si anume utilizarea caloriferelor electrice pentru asigurarea caldurii si a unei centrale electrice pentru apa calda. Nu exista la acest moment un stoc de lemne la Dacia, pentru ca in conditiile in care in acest centru nu exista acum functionala o centrala termica, nu se putea face achizitie de material lemnos in baza unui proiect de angajament legal, asa cum s-a intamplat pentru celelalte centre unde centralele functioneaza. In momentul in care va incepe procesul de montare al centralei de la Dacia, se vor achizitiona si lemnele necesare.
Legat de achizitionarea de material lemnos, trebuie retinut faptul ca nici o institutie publica nu poate demara o procedura de achizitie prin licitatie inainte de aprobarea bugetului pe anul respectiv. Dupa aprobarea bugetului (03.04.2017) si informarea DGASPC Brasov despre acest lucru, s-a declansat procedura de achizitie de pe SEAP a lemnelor necesare pentru centrele din subordine, insa nu a fost primita nici o oferta.
In consecinta, a fost reluata procedura de achizitie, iar acum suntem in faza de depunere a ofertelor (15 zile). Pana la finalizarea procedurii si desemnarea unui castigator, achizitionarea materialului lemnos pentru centrele care au nevoie se va face punctual, prin proiect de angajament legal”, ne-a transmis directorul general al DGASPC Brașov, Gheorghe Durnă.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.