Primii deţinuţi eliberaţi de la Penitenciarul Codlea

Primii deţinuţi eliberaţi de la Penitenciarul Codlea

Patru deținuți din Penitenciarul Codlea au fost puși în libertate, joi, înainte de executarea întregii pedepse, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a recursului compensatoriu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Liviu Matache, situaţia altor 110 de deţinuţi va fi analizată în următoarea comisie de eliberare, respectiv săptămâna viitoare.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că numărul deţinuţilor eliberaţi joi, 19 octombrie, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 169/2017 care acordă 6 zile reducere din pedeapsă la 30 de zile petrecute în condiţii de detenţie necorespunzătoare. Astfel, la nivel național, au fost puşi în libertate 529 de deţinuţi, care şi-au executat pedeapsa conform noii modalităţi de calcul. Totodată, alţi 3349 de deţinuţi şi-au îndeplinit fracţia de pedeapsă care le permite să solicite liberarea condiţionată.

Conform legii condiţiile necorespunzătoare se referă la cazarea intr-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut, care se calculează excluzând suprafaţa grupurilor sanitare şi a spaţiilor de depozitare a alimentelor, prin împărţirea suprafeţei totale a camerelor de deţinere la numărul de persoane cazate în camerele respective, indiferent de dotarea spaţiului în cauză; lipsa accesului la activităţi în aer liber; lipsa accesului la lumina naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie; lipsa temperaturii adecvate a camerei; lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat şi de a se respecta normele sanitare de bază, precum şi cerinţele de igiena; existenţa infiltraţiilor, igrasiei şi mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie.

Pe de altă parte, la Penitenciarul Codlea, au loc lucrări de transformare a unor foste spaţii administrative în locuri de deţinere respectând standardele CEDO. Prin acest proiect, vor fi create 80 de noi locuri de detenţie, notează MyTex.

Foto: cnn.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.