Brașovul lăsat de izbeliște! Din nou!

Brașovul lăsat de izbeliște! Din nou!

Ieri a avut loc ședința de plen a Senatului României în care, la punctul 4, s-a supus la vot aprobarea obținerii terenului necesar Noului Spital Clinic de Urgență al Brașovului. Asta după ce, din septembrie până în prezent, a trecut pe la toate comisiile necesare unei astfel de inițiative legislative, obținând aprobarea tuturor.
A fost nevoie de doar 15 minute și 20 de secunde (minutul 1.18.10 – 1.33.30 din linkul https://www.privesc.eu/…/Sedinta-in-plen-a-Senatului-Romani…) pentru ca proiectul încă nenăscut să fie strivit sub bocancii mâzgăliți de satisfacție cazonă ai senatorului Ionașcu Gabi (PMP), care a profitat de indiferența Guvernului României față de nevoia disperată pentru un Nou Spital a comunității brașovene, ajunsă în situația de a și-l construi EA SINGURĂ, prin propriile forțe!

Voi face un rezumat al „întâmplării”: Domnul senator Marius Dunca (așa cum era de altfel și corect procedural) a prezentat pe scurt proiectul de lege, în calitate de inițiator. Concret și precis. Până aici, nimic de obiectat!
Imediat mai apoi, Președintele de ședință a solicitat ceva ce era obligatoriu de prezentat plenului, respectiv „punctul de vedere al Guvernului”, reprezentat de ministrul secretar de stat al Ministerului Dezvoltării, domnul Ciprian ROȘCA, care (sic!) a îngăimat abia șoptit (cred că de rușine!): „Guvernul nu a finalizat un punct de vedere.”
WHAAAAT? Am crezut că mi-au căzut rinichii în călcâie! Vorba Președintelui de ședință: „Atunci de ce mai sunteți aici? Mai bine erați absent!”
A urmat domnul senator de Suceava Ilie NIȚĂ (ALDE), care, în calitatea lui de Președinte al Comisiei pentru Dezvoltare Regională, Administrarea Activelor Statului și Privatizare, a comunicat sec că membrii comisiei au aprobat cu majoritate de voturi raportul de admitere fără amendamente al proiectului. Totul se îndrepta spre un vot favorabil în plen și spre continuarea drumului proiectului, mai departe, la Camera Deputaților (decizională).
Asta până ce domnul Gabi IONAȘCU (senator PMP de Ialomița), membru al aceleiași Comisii pentru Dezvoltare Regională, Administrarea Activelor Statului și Privatizare, căruia nu i-a fost de ajuns să voteze împotriva proiectului la comisie, a început să-și expună propria viziune privind necesitatea unor informații care să fie cuprinse în documentația proiectului pentru ca votul să fie dat în cunoștință de cauză! Adică, (veți vedea!) chichițe!
„Dacă Municipalitatea Brașov a solicitat transferul terenului, a emis oare și un act administrativ în acest sens? Are cuprinse în bugetarea anuală și multianuală fonduri pentru construirea spitalului? Există studiu de fezabilitate? Există studiu de amplasament a spitalului? Știu cei prezenți în plen că un reprezentant al Institutului Cartofului (Prof. Nicolescu), prezent la ședința comisiei din partea I.C., a declarat că NU are el calitatea de a aviza transferul (deci venise degeaba!) și că SE PARE că Academia de Științe Agricole nu ar fi de acord?… Și că, deci, să nu fie votat proiectul de plen, să fie trimis la comisii încă o dată, ca să se lămurească aceste întrebări!”
Ar părea, din modul lui de abordare, că domnul senator fie nu a citit documentația adiacentă proiectului, fie nu a înțeles-o… Dar eu îl bănuiesc că doar mimează acest tip de semidoctism aparent, doar că să-și ascundă intenția de a pune bețe în roată proiectului!
Să mai spun că în Comisia cu pricina, aia cu Dezvoltarea Regională, unde se va reîntoarce proiectul, nu e niciun reprezentant al Brașovului, ci doar senatori din Suceava, Bacău, Galați, Constanța, Călărași, Ialomița, Giurgiu, Prahova și Caraș-Severin? Și că proiectul va veni din nou „la mâna” domnului senator Gabi Ionașcu? Uite că mai spun!
Trist, nu? Extrem de trist!
Dar mai dezamăgitor dintre toate este altceva: faptul că dintre cei 4 senatori de Brașov (toți prezenți la lucrările plenului!), doar unul a luat poziție împotriva absurdităților emise de Ionașcu. Printre argumentele corecte expuse de la microfonul central (toate discutate de atâtea ori în întâlnirile publice organizate de ANSB), unul minunat: „Transferul terenului e o decizie politică. Iar la Brașov există consens politic!”
Dar cine să te creadă dacă niciunul dintre colegii tăi senatori nu se învrednicește să confirme măcar acest lucru, dacă nu are curajul (?) interesul
(?) să aducă măcar câteva argumente suplimentare. Că mai erau o droaie!
Domnul senator Allen Coliban a avut la dispoziție pentru susținerea proiectului de lege doar două minute (1.30.07-1.32.01), smulse cu greu președintelui de ședință. Ce bine ar fi prins încă vreo 4, două ale PNL și alte două ale PSD! Mai ales ca acestea din urmă ar fi venit din partea singurului medic parlamentar de Brașov!
Eu, unul, tot medic fiind (dar nu și parlamentar) mă declar trădat în aspirația mea de a lucra într-un Nou Spital Clinic de Urgență al Brașovului și, în aceeași măsură, în calitatea mea certă de viitor pacient al acestuia…

Am lăsat la urmă cea mai îngrozitoare fațetă a acestei situații, ilustrată de intervenția lui Viorel ILIE, Ministrul pentru Relația cu Parlamentul, reprezentant al ALDE, care, în încercarea lui de a-l salva de penibilul situației pe colegul lui de la MDRAP, mai mult a pus paie pe foc, declarând că: „am întrebat pe la ministere despre punctul de vedere al unora dintre ele: M. Agriculturii a zis că nu are competențe, M. Finanțelor Publice că ar avea observații, celelalte ministere consultate, printre care și Ministerul Sănătății (!!!) nu PREA susțin proiectul… Se „prefigurează” un punct de vedere negativ!”
Deci din iunie până în prezent (iată, se împlinește aproape o jumătate de an!), Guvernul României nu a perceput și nici nu a fost interesat de faptul că brașovenii vor să-și înlocuiască PE BANII LOR spitalul de urgență gata să implodeze din moment în moment cu un altul modern, cerând un singur ajutor: 12 hectare de teren! Suprafață echivalentă cu celelalte pe care același Guvern, tot în ultimele luni, le-a facilitat să fie puse la dispoziția comunităților din Iași, Cluj, Craiova, pe lângă zecile de milioane de euro adiacente de la bugetul național!

Nouă ce ne rămâne de făcut decât să parafrazăm din Alexandru Lăpușneanu al lui Negruzzi: Dacă voi nu vreți, noi vrem!
Vrem și Noul Spital, care este un proiect comunitar (nu unul personal sau de grup!), dar mai vrem și să aflăm cine nu dorește cu adevărat împlinirea acestuia! Că oficial toți politicienii îl susțin, dar când se trage cortina, unii (nu puțini) își cam dau coate zâmbind cu înțeles! Unii prieteni știu de ce!
Deși încă nu spun!
Nu încă!

  • Dan Grigorescu,
  • preşedinte ANSB 
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.