Vioara lui Enescu – popas de suflet la Brașov

Vioara lui Enescu – popas de suflet la Brașov

Vioara Guarneri del Gesu, supranumită Catedrala, cea pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziţie şi aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu),  își continuă călătoria din această toamnă, prelungind la cererea publicului, cu încă două recitaluri, turneul Vioara lui George Enescu. Protagoniștii acestuia sunt violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail.

Vioara datează din 1731, purtând semnatura artistului Giuseppe Guarnieri, unul dintre cei mai notorii lutieri cremonezi. Această origine îi justifica valoarea, comparabilă doar cu instrumentele realizate de Stradivarius.

Primul recital este programat pe data de 18 octombrie, la Sala Patria din Brașov. 

‘’Povestea viorii lui George Enescu este poate binecunoscută spectatorilor din Brașov, căci au mai existat recitaluri în orașul meu. Și anul acesta, după evenimentele din parcurile bucureștene și din țară, revin împreună cu Gabriel Croitoru pe scena Sălii Patria, cu bucuria la fel de mare de a cânta aici. Este un program atractiv atât pentru noi, cât și pentru public, după cum am constatat la recitalurile anterioare. O călătorie muzicală prin diferite epoci din care nu lipsesc desigur cele două balade, ale lui Enescu și Porumbescu, cele ce ne-au adus mult succes pe unde am fost. Sper că și publicul din Brașov va veni în număr mare să se bucure de sunetul atât de frumos al viorii Guarneri del Gesu și de acest program’’, a declarat Horia Mihail.

Numeroşii spectatori prezenţi la recitalurile din cadrul turneului  au fost cuceriţi de sunetul extraordinar al viorii, impresionaţi fiind, în aceeaşi măsură, de interpretarea celor doi mari solişti: ‘’Ne-am bucurat mult că au trecut și pe la noi. Iubim acești artiști’’. ‘’Vioara sună atât de cald dar pregnant. E o minune’’. ‘’Un regal în orașul nostru. A fost minunat să ascultăm recitalul cu fotografia lui Enescu pe fundal. A fost un arc peste timp și o legătură profundă în muzică’’ , au spus spectatorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.