UDMR are noi pretenţii în privinţa Legii administraţiei publice locale

UDMR are noi pretenţii în privinţa Legii administraţiei publice locale

Deputatul de Braşov Ambris Izabella a prezentat, ]ntr-o conferinţă de presă, poziția UDMR privind respingerea amendamentului la Legea administrației publice locale privind pragul de folosire a limbii materne

„Este falsă afirmația potrivit căreia România ar fi o țară model în ceea ce priveștere zolvarea situației minorităților. Respingerea amendamentului din Legea administrației locale demonstrează clar acest aspect. Mesajul este, însă, foarte clar și pentru UDMR și pentru membrii comunității maghiare: majoritatea română a respins dialogul cu maghiarii”, susţine aceasta.

Ea spune că, în cazul Legii nr. 215/ 2001 – „la fel ca în cazul tuturor proiectelor de lege” – UDMR a ales „calea normalității, a democrației parlamentare”, prin care Uniunea a propus un dialog întregii clase politice, tuturor partidelor parlamentare și reprezentanților tuturor minorităților naționale, prin care le-a solicitat să își prezinte opiniile cu privire la modificarea propusă și să caute o soluție de compromis pentru ca „solicitările și cerințele legitime ale comunității maghiare din România să fie îndeplinite”, iar pragul de folosire a limbii materne în instituțiile publice să fie redus de la 20 la 10, eventual 15 procente (aceasta pe fondul scăderii populaţiei de etnie maghiare ca urmare a îmbătrânirii şi migraţiei).

„Acțiunile anti-maghiare din ultimele luni și, mai ales, retorica anti-minoritară a liderilor partidelor de opoziție, acum, în apropierea Centenarului, nu aduc reconcilierea, apropierea și consolidarea încrederii între majoritate și minoritate, ci, dimpotrivă, efectul este invers. În timp ce România susține ferm că este un model în gestionarea situației minorităților naționale, în realitate, demonstrează continuu că îi este teamă de dialog. O națiune puternică are un dialog permanent cu minoritățile sale, nu le tratează cu forța”, a declarat Ambrus Izabella.

Ea a menţionat că Uniunea nu renunță la propunerea de reducere a pragului de folosire a limbii materne de la 20 la10, eventual 15 la sută. Senatul va fi Camera decizională în privința modificării Legii nr. 215/2001.

Leave a Reply

Your email address will not be published.