Sindicaliștii de la Cartel Alfa ies în stradă

Sindicaliștii de la Cartel Alfa ies în stradă

Peste 100 de sindicalişti vor picheta astăzi (25 septembrie), sediul Prefecturii Braşov, începând cu ora 15.00, a anunţat luni, liderul Uniunii Sindicale Teritoriale Cartel Alfa Braşov, Fănică Gabor.

Principalele revendicări fiind blocarea transferului taxelor sociale ale angajatorului către angajat şi Modificarea legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la varianta comună a celor cinci confederaţii sindicale înaintată Guvernului.

„Nu avem garanţia că în domeniul economic se vor respecta procentele pe care le stabileşte Guvernul, pentru că, după cum se ştie, un contract colectiv de muncă este un contract între două persoane una fizică şi una juridică, care nu au legătură cu statul sau cu impunerea unei legi. O altă consecinţă va fi scăderea veniturilor nete ale angajaţilor”, a spus Fănică Gabor.

Reprezentantul Cartel Alfa a mai precizat că propunerea Guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat reprezintă un experiment singular, cu consecinţe negative care vor fi suportate de salariaţi.

„Propunerea guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat reprezintă un experiment singular, ale cărui consecințe negative vor fi, din nou, suportate exclusiv de lucrători. Plata contribuțiilor sociale exclusiv de către angajat nu este aplicată în nici o țară UE. Dimpotrivă, în cele mai multe țări, cota suportată de angajator este mai mare decât cea plătită de lucrători. Media UE este de 23,57% contribuții angajatori, 13,35% contribuții angajat, deoarece companiile au și o răspundere socială. Această distribuție – în baza principiilor solidarității, responsabilității sociale, echității, statuate de convențiile Organizţaiei Internaţionale a Municii și de tratatele și reglementările UE – asigură o repartizare echitabilă a creșterii economice între capital și lucrători. Transferul integral al contribuțiilor în sarcina lucrătorului va debalansa acest echilibru si va pune o presiune nejustificată pe umerii angajaților. Astăzi, angajatul plătește contribuții sociale 16,5% și impozit pe salariu – 16%. De la 1 ianuarie 2018 salariatul va plăti contribuții sociale – 35% și impozit pe salariu 10%. Angajatorul plătește azi contribuții sociale – 22,75%, de la 1 ianuarie 2018 va plăti – 0%”, a explicat Gabor.

El a mai precizat că în cazul în care revendicările nu vor fi îndeplinite, sindicaliştii pregătesc pentru data de 4 octombrie un miting de amploare în faţa Guvernului României.

În alte şapte judeţe din ţară vor fi organizate, până în 29 septembrie, acţiuni de pichetare sau mitinguri în faţa prefecturilor.

Foto: arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published.