Cât mai trebuie să aducem argumente pentru noul spital al Brașovului? Și până când?

Cât mai trebuie să aducem argumente pentru noul spital al Brașovului? Și până când?

Când am susținut public, încă de acum doi ani, că singura cale pe care brașovenii o pot urma pentru a avea un spital de urgență cum-se-cade este construirea unui spital nou-nouț în care să fie, pe de o parte, relocate secțiile existente (cu redimensionare în plus sau în minus, după o competentă expertiză), iar pe de alta, înființate unele noi, conform cu structura unui astfel de spital al secolului XXI, majoritatea au strâmbat din nas, spunând că este un proiect nerealist și nefezabil.

Uite că aceia au greșit și că o astfel de strategie este viabilă! Ba, încă mai este și susținută de Ministerul Sănătății și Guvernul României!
Când spuneam (tot public!) că nu trebuie să așteptăm bani de la Guvern în acest scop și că trebuie să ne bazăm pe forțele proprii (respectiv mai ales pe bugetul municipalității), s-a pus problema că spitalul este de rang județean și că municipalitatea nu se poate implica în condiții legale. Iată că acum, la București, construirea unui spital de rang național poate fi finanțată din bugetul unei primării de sector! Și asta pentru că terenul pe care se construiește este în proprietatea sa.

Când mai subliniam că un astfel de proiect poate fi finalizat în circa 4 ani, ni s-a transmis pe canale informale (mie și colegilor de la Asociația Noul Spital al Brașovului) că suntem niște naivi și niște inadecvați și că așa ceva nu se va putea ni-cio-da-tă! Ei, uite că acum aceeași viziune se acceptă ca fiind corectă pentru un nou spital în București.

Când am susținut cu toată puterea propunerea primarului Brașovului, George Scripcaru, ca locația noului spital să fie lângă ocolitoare și în zona Aaeroportului, s-au găsit din nou experți în cârcoteală care să spună că un nou spital ar trebui să fie localizat în centrul orașului (luând în derâdere modul de gândire occidental, care trimitea spitalul de urgență în zone periferice care să permită și dezvoltarea lui ulterioară, și crearea unui nou pol de dezvoltare a localității respective). Iată că prin proiectul din capitală se susține exact ce propuneam noi!

Și multe altele!

Multe altele, printre care (tot după modelul viitorului spital din București), este mai mult decât necesară înființarea în cadrul Noului Spital al Brașovului a unui Centru de Arși, pe structura unității de arși care funcționează (cu rezultate notabile) în cadrul secției de chirurgie plastică, și în care sunt 14 paturi, din care NICIUNUL nu este dotat pentru tratamentul modern al marilor arși!

Nu ne lipsește decât implicarea parlamentarilor brașoveni pentru promovarea, mai ales în acest context (mai mult decât favorabil!), a legii privind alocarea terenului de 12 hectare pentru a putea construi ceea ce a devenit deja o sintagmă arhicunoscută brașovenilor: Noul Spital al Brașovului!

Ce ne mai lipsește în afară de implicare maximă?
Doar nu vom aștepta noua campanie electorală!
Tocmai de aceea, consider că, din acest moment, cine se consideră cu adevărat responsabil pentru asigurarea unei asistențe medicale de urgență normale, trebuie să ia atitudine!
Asociația Noul Spital al Brașovului tocmai a dat tonul!
Urmați-ne!

  • dr. Dan Grigorescu,
  • președintele Asociației Noul Spital al Brașovului

Leave a Reply

Your email address will not be published.