Se doreşte iar construirea unui bloc într-o zona verde

Se doreşte iar construirea unui bloc într-o zona verde

Mi s-a adus la cunoştinţă, în calitate de consilier local, despre intenţia unui dezvoltator de a construi un bloc într-o zonă verde. Nu este pentru prima oară când se întâmplă aşa ceva, în Braşov. De-a lungul vremii au mai fost situaţii în care copaci au fost tăiaţi chiar pentru a se face locuri de parcare. Iar atunci cetăţenii nu au reacţionat. În cazul de faţă, se pare că nemulţumirile cetăţenilor din zonă sunt mai mari.

O firmă şi-a propus să construiască un bloc cu subsol, parter, mansardă, şase etaje şi încă două, retrase. Locul în care ar urma să se ridice acel imobil se află la intersecţia dintre străzile Nicolae Titulescu şi Calea Bucureşti, în spatele ultimului bloc din seria Trei Alimentare. Practic, destul de aproape de un bloc cu patru etaje, ar urma să se construiască unul cu opt, care să fie şi împrejmuit, potrivit anunţului care a fost postat la faţa locului.

Faza în care se află proiectul este aceea de intenţie de modificare a Planului de Urbanism Zonal. Din câte ştiu eu, în acea zonă regimul de înălţime este P+3, nicidecum P+8. De aceea se şi face o consultare în acest sens. Terenul a aparţinut Primăriei, care l-a vândut în urmă cu câţiva ani.

Alte articole:   1.216 persoane infectate cu coronavirus au decedat. La Brașov bilanțul a ajuns la 49

Mesajul pe care vreau să-l transmit celor interesaţi este următorul: informaţi-vă şi, dacă vreţi, implicaţi-vă!

Aminteam mai devreme de locurile de parcare şi spaţiile verzi. Am auzit în ultimii ani destule voci care să spună că nu este în regulă că s-au tăiat chiar şi cei câţiva pomişori dintr-un areal, pentru a se face parcări sau blocuri. Erau frustrări exprimate după ce se întâmpla totul.

Acest proiect se află acum în faza de dezbatere. De aceea, îi îndemn pe toţi cei din zonă să se informeze. Dacă economic, vizual sau mai ştiu eu din ce motive, proiectul îi satisface, sau îi lasă indiferenţi, să nu spună nimic.

Ceilalţi însă, au posibilitatea de a transmite la Primărie sugestiile lor, până în 28 septembrie. O pot face la sediul Primăriei, între orele 8 şi 16, sau pe http://www.brasovcity.ro/documente/public/constructii-urbanism/. Acolo este şi postat acest proiect, numele dezvoltatorului SC Triunghi 2005 SRL.

Messajul rămâne acelaşi, pentru orice doreşte să facă un act civic, de informare şi implicare.

Consilierii locali ai PSD vor reacţiona aşa cum le vor cere în egală măsură cetăţenii şi legea: se vor opune proiectului, sau îl vor aproba.

 • Lucian Pătraşcu,
 • consilier local PSD
Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...
 1. In atentia D.N.A. Serviciul Teritorial Brasov !
  Pe site – ul Primariei Municipiului Brasov apare la documente publice, urmatoarea autorizatie de construire emisa cu incalcarea legii, respectiv prin trafic de influienta si incalcarea OUG 114/2014 .

  Consultare Registru Autorizatii de Construire

  Numar autorizarie:
  640
  Data emiterii: /
  Solicitant:
  Adresa investitiei:
  CAUTARE
  1 / 1
  Total rezultate: 1

  Autorizatie de construire
  640/04.09.2017
  Solicitant: BELINDESCU ELENA FLOAREA
  Descriere investitie: CONSTRUIRE IMOBIL LOCUINŢE COLECTIVE
  Adresa investitie: judetul Braşov, localitatea Braşov, Strada Pictor Nicolae Grigorescu, nr. 16
  Valabilitate: 12 LUNI
  Durata de executie: 24 LUNI

  Terenul respectiv este „zona verde” fiind situat in zona centrala dintre str. Tampei si str. Pictor Nicolae Grigorescu ; inclusiv pe site – ul Primariei Brasov apare terenul respectiv la zone verzi !
  Mai dau o data legea, care interzice construirea de imobile pe zonele verzi

  Ordonanta de urgenta nr. 114/2007 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protectia mediului
  Text preluat din Indaco Lege
  Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 713 din 22/10/2007
  Avand in vedere degradarea spatiilor verzi de pe teritoriul localitatilor din Romania, cauzata de distrugerea acestora ca urmare a dezvoltarii activitatilor economice si sociale, in scopul imbunatatirii factorilor de mediu si a calitatii vietii prin cresterea suprafetelor de spatii verzi din localitati, al protejarii si gestionarii durabile a acestora, precum si al cresterii standardelor de viata ale locuitorilor, tinand cont de faptul ca lipsa unei reglementari imediate duce la imposibilitatea unui management corespunzator al mediului in localitati, iar lipsa unei planificari strategice in acest domeniu conduce la probleme grave de sanatate si la o calitate scazuta a standardelor de viata ale populatiei, elemente care vizeaza interesul public si constituie situatii de urgenta si extraordinare, in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
  Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
  Art. I
  Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protectia mediului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.196 din 30 decembrie 2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 265/2006, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
  1. Articolul 71 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
  „Art. 71. – (1) Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora.
  (2) Actele administrative sau juridice emise ori incheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absoluta.”
  2. La articolul 96 alineatul (2), dupa punctul 1 se introduce un nou punct, punctul 11, cu urmatorul cuprins:
  „11. obligatia autoritatilor publice locale de a nu schimba destinatia terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, de a nu reduce suprafetele acestora ori obligatia de a nu le stramuta;”.

  Oare „penalii” din Primarie au nevoie de bani pentru avocati in procesele penale pe care le au in prezent si care, se pare, vor fi si mai multe ?

  Reply
 2. Ceea ce e valabil pentru toate celelalte spații verzi furate de Scripcaru din avutul public, în frunte cu toate dealurile centrale ale Brașovului. De fapt e cam imposibil să găsești o lege în domeniu pe care acest penal să nu o fi încălcat-o.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.