Proiect interactiv despre istorie, pentru copiii din medii defavorizate

Proiect interactiv despre istorie, pentru copiii din medii defavorizate

50 de copii şi tineri, cu vârstele cuprinse între 12 şi 16 ani, provenind din medii defavorizate, vor învăţa despre Marea Unire de la 1918 şi Primul Război Mondial, în cadrul unui proiect inedit lansat de Biblioteca Judeţeană Braşov, alături de bibliotecile judeţene din Caraş-Severin, Dolj şi Sălaj, denumit „CRESC la Bibliotecă”.

Proiectul CRESC – Cultivăm România Egalităţii de Şanse pentru Copii, este dedicat celebrării Centenarului României Moderne, şi este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

„Alături de partenerii săi, bibliotecile județene din Caraș-Severin, Dolj și Sălaj, biblioteca din Brașov își propune conștientizarea a 50 de copii și tineri, cu vârstele cuprinse între 12 și 16 ani, provenind din medii defavorizate, asupra valorilor și semnificațiilor legate de Primul Război Mondial și Marea Unire din 1918. Participanții vor beneficia de activități diverse: ateliere interactive, proiecții de film, prezentare de corespondență etc., prin care, alături de bibliotecarii specialiști vor învăța despre cum pot participa activ la aniversarea a 100 de ani de existență a României unite”, a declarat Ruxandra Nazare, managerul proiectului.

Activitățile proiectului vor cuprinde un atelier interactiv de istorie, numit „Istoria Altfel”, ce include și vizionarea de materiale vizuale legate de evenimentele ce au influențat destinul României în perioada Primului Război Mondial. Al doilea atelier, numit „Istoria Citită”, constă în studiul corespondenței de epocă, adaptate specificului local, și instruirea copiilor în redactarea de scrisori, aceștia fiind încurajați să interacționeze cu grupurile selecționate de către parteneri, împărtășind experiența lor din timpul atelierelor.

Ultima activitate este intitulată „Istoria de Ieri, Azi”, în cadrul căreia copiii vor realiza interviuri cu persoane ce vor relata amintirile lor despre evenimentele din preajma Unirii României. Mai precis, este vorba despre surse de istorie orală, de repovestirea experienței celor care au participat la Unire de către urmașii lor, cei care păstrează aceste amintiri de viață.

Leave a Reply

Your email address will not be published.