Legături strategice România – Bulgaria

Legături strategice România – Bulgaria

Demarate încă de acum cinci ani, relațiile economice dintre România și Bulgaria, pe care Casa de Comerț Balcanică condusă de prof. dr. Liviu Pandele le promova, au luat amploare, deși nimeni nu credea la acea vreme. Marea deschidere și schimbarea de paradigmă a intervenit, când Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, a obținut din partea Patriarhului Daniel Binecuvântarea ca o parte din veșmintele Sfintei Paraschiva, aflate la Iași, să fie dăruite poporului bulgar. A urmat memorabila vizită de la Vidin, unde pe Ierarhul român l-au așteptat la pelerinaje peste 50.000 de credincioși bulgari și români, locuitori ai regiunii.

Brașovul, oraș frate cu Burgasul

Ulterior, lucrurile s-au succedat foarte repede, descoperindu-se că membrii Gremiului Levantin (actuala Casă de Comerț Balcanică, continuatoarea celor de la 1821), au fost cei care au finanțat primul abecedar al poporului bulgar, în condiții de ilegalitate și cu ampla susținere a negustorilor brașoveni. Acest gest a fost onorat de actualul primar al Burgasului, Nicolov Dimitar, prin înfrățirea cu municipiul Brașov, memorandumul de înfrățire fiind semnat cu ocazia Zilei Culturii Bulgare și a Scrierii Slave. Orașul Burgas este al doilea port maritim al țării, aproximativ egal cu Brașovul, și, de asemenea, al patrulea centru economic și turistic al Bulgariei, după Sofia, Plovdiv și Varna.

Relații bilaterale la nivel prezidențial

De asemenea, pe 28 și 29 iunie, președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit pe președintele Bulgariei, Rumen Radev, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta a efectuat-o în România. În cadrul discuțiilor, s-a abordat continuarea dezvoltării relațiilor economice, precum și a cooperării sectoriale, dar și creșterea schimburilor economice, știut fiind faptul că România este al treilea partener comercial al Bulgariei în Uniunea Europeană. De altfel, cu ocazia vizitei președintelui bulgar, cei doi președinți au participat la deschiderea Forumului de Afaceri România – Bulgaria, unde s-au discutat modalitățile concrete de promovare a intereselor strategice și a obiectivelor comune în cadrul Uniunii Europene, precum și aprofundarea dimensiunilor relațiilor bilaterale cu atât mai mult cu cât Bulgaria și România vor deține președinția Consiliului UE în semestrul I din 2018 și semestrul I din 2019.

Agenda lunii octombrie va fi tumultoasă pentru România, ținând cont că va avea loc ședința celor două guverne, român și bulgar, care se va desfășura în perioada 2 – 3 octombrie la Varna, și care va continua regional cu un forum economic ce va avea loc la Vidin în perioada 5 – 7 octombrie. Cu această ocazie, va avea loc și înfrățirea orașului-cetate Făgăraș cu Vidinul, precum și a comunei Cristian cu stațiunea bulgară Vărșeț, la eveniment urmând să participe o delegație economică și administrativă condusă de primarul Făgărașului Gheorghe Sucaciu și de primarul din Cristian, Gicu Cojocaru.

Societățile comerciale care doresc să participe la Formul Economic pot face acest lucru trimițând o scrisoare de intenție pe adresa Casei de Comerț Balcanice, presedinte@casadecomert.com, invitația adresându-se tuturor celor interesați.
Și județul Brașov, prin președintele Adrian Veștea, a primit o invitație de înfrățire cu județul Vidin, din partea președintelui Ghenadi Velcov, privind dezvoltarea durabilă a celor două regiuni, dezvoltarea parcurilor industriale, a parcurilor științifice, precum și a unor centre de afaceri regioanle, precum și conturarea unei strategii regionale de atragere a unor fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană pe proiecte comune.

Totodată, vizita de la Vidin și Vărșeț, care are Binecuvântarea Mitropolitului Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, are și o componentă cultural-religioasă, Mănăstirea Sfântul Efrem cel Nou din Cristian urmând să se înfrățească cu Mănăstirea Klisurski, scopul fiind acela de promovare a turismului cultural, precum și demararea împreună cu liceele și școlile din cele două localități a unui program de schimburi de elevi. Cu această ocazie, se vor strânge și 20 – 30 de tone de ajutoare umanitare care vor fi donate familiilor sărace din regiune.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.