30 de elevi braşoveni au creat trei maşini electrice de curse (Foto)

30 de elevi braşoveni au creat trei maşini electrice de curse (Foto)

30 de liceeni de la Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil” din Brașov au construit primele maşini electrice de curse, din Romania, acestea fiind prezentate publicului, luni, la deschiderea noului an şcolar.

Liceenii au lucrat la maşini în vacanţa de vară, timp de două luni. Cele trei monoposturi, care nu au deocamdată caroserii, au fost testate până acum pe un circuit special de la Ghimbav, iar luni au rulat şi în curtea Colegiului Naţional de Informatică.

Cei 30 de elevi, s-au împărţit în trei echipe, fiecare meşterind la un monopost. Fiecare dintre cele trei echipe a fost coordonata de profesori din cadrul liceului (Manuela Șerban, Laura Nițulescu, Titu Mastan și Monica Schiller) și îndrumată tehnic de specialiști din cadrul companiei Siemens Industry Software şi studenţi ai echipei BlueStreamline din cadrul Universităţii Transilvania, prima echipă de studenţi din România care a proiectat şi construit un monopost pentru competiţia Formula Student.

Fiecare monopost este echipat cu cate un motor electric de 240 de volti, care este alimentat de doua baterii pe plumb de 12 V. Masa unei maşini este de 90 de kilograme, fără caroserie şi şofer. Merg cu cel mult 40 de kilometri pe oră şi au autonomie de circa o oră şi jumătate.

În faza următoare va fi proiectată şi realizată caroseria pentru cele trei monoposturi, care va fi din fibră de sticlă, un material mult mai uşor decât fierul, dar aproape la fel de rezistent ca acesta.

Proiectul „Info Car Race” a fost inițiat și finanțat de Fundația Comunitară Brașov, printr-un program, numit Fondul Ştiinţescu, de atragere a copiilor și tinerilor spre științe și tehnologiei.

Pe 23 septembrie, cele trei echipe de la Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil” se vor întrece pentru a stabili ce echipă a construit cea mai bună mașină și are piloți mai pricepuți. Echipa câștigătoare va participa, în această toamnă, la un concurs mondial, în Anglia.

Foto: Mediafax.ro

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.