Viitorul în 3D printing, la Brașov

Viitorul în 3D printing, la Brașov

În luna septembrie va avea loc un eveniment unic pentru comunitatea brașoveană: Viitorul în 3D printing. Acest eveniment este adus în Brașov de Asociația SCIENTIFICA în parteneriat cu Science Museum of London.

Scopul acestui vernisaj este de a familiariza publicul cu noțiunile de bază ale imprimării 3D  și de a arăta ce se poate realiza cu ajutorul acestora. O serie din partenerii acestui eveniment sunt persoane și firme brașovene care se ocupă cu imprimarea 3D.

Unul dintre promotorii tehnologiei 3D la nivel local este Alexandru Dobre, un tânăr  în vârstă de 33 de ani, din Brașov care s-a întors în țară recent din Danemarca, pentru a pune bazele propriei companii specializată pe imprimarea 3D.

Pe o perioadă de opt ani, cât a locuit în Danemarca Alexandru a finalizat 2 masterate : unul în Inovație și Antreprenoriat, iar celălalt în Sociologie, iar în paralel a încercat să își dezvolte propriul business în Danemarca, dar a și lucrat într-o companie care dezvoltă imprimante 3D.

„Industria printării 3D este văzută ca fiind a treia revoluție industrială. Revoluțiile industriale de până acum, manufacturarea și automatizarea (producție în masă standardizată) au plecat dintr-un punct oarecum comun cu cel în care se afla în prezent industria de printare 3D și anume producție de volum mic la nivel local/global a unor lucruri/obiecte ce adresează nevoile unei persoane, sau a unei firme mici/mari. Acest punct coincide cu era de dinaintea industrializării când fiecare comunitate își avea meșteșugarii care făceau obiectele de uz comun pe care un om nu putea să îl producă în gospodăria sa (fierari, pantofari, țesători etc)”, ne spune Alexandru Dobre cum vede el viitorul în imprimarea 3D.

Industria de printare 3D a început să pară a fi o nouă revoluție industrială în momentul în care proiectul RepRap a luat ființă in 2005. Fiind un proiect open source, tehnologia a devenit universală. Acesta este momentul de turnură în industria de printare 3D. Chiar dacă încă din anii 80 au existat printere industriale, la fel ca și în cazul calculatoarelor în faza lor incipientă, acestea erau foarte scumpe, voluminoase și complicate.

Alte articole:   Aproape 60% dintre pacienții infectați cu coronavirus, la Brașov, s-au vindecat

Proiectul RepRap a fost punctul de lansare pentru companii emblematice în industrie, precum Makerbot, Ultimaker, Printbot, Prusa etc. Aceste companii produc zeci de mii de imprimante pe an ce sunt distribuite la nivel global. Acest pas de răspândire a tehnologiei de printare 3D produce în mod real schimbări atât incrementale cât și semnificative în foarte multe domenii și industrii.

Dezvoltarea imprimantelor 3D a dus și către inovații și schimbări în industrii conexe (soft de modelare 3D, scanare 3D, materiale pentru printat, etc). Acest cumul de factori generează un întreg ecosistem ce definește acest domeniu.

Existența unui ecosistem a făcut mult mai permisibilă tehnologia imprimării 3D și in consecință au apărut companii care produc obiecte personalizate în masă pentru orice persoană atât la nivel local cât și global. Mai mult, acest ecosistem a permis avansarea ciclurilor de producție în mediul industrial (proces iterativ rapid, prototipare rapidă) cât și adoptarea acestei tehnologii în arii precum arhitectura, design de produs, educație etc.

Astăzi industria de printare 3D se dezvoltă în paralel în multe direcții tehnologice. Momentan există 7 tipuri de tehnologii de imprimare 3D validate și fiecare arie are câteva subdivizii. Cele mai multe 3D printere sunt cele FDM – Fused Deposition Modeling sau printare cu filament.

Ținând seama de istoria și prezentul imprimării 3D se poate concluziona asupra faptului că această industrie se află încă în procesul său de definire și că nu s-a apropiat de maturitate.

„Chiar dacă există sute de mii de imprimante la nivel global, de cele mai multe ori nu putem spune că produsul obținut prin imprimarea 3D este superior din punct de vedere calitativ cu unul făcut automatizat. Tot trecutul și prezentul ne arată că dinamica acestei industrii este foarte volatilă ținând seama de faptul că foarte multe companii se nasc și dispar foarte repede în ecosistemul de printare 3D”, mai precizează Alexandru Dobre.

Luând în considerare dinamica evoluției tehnologice, cât și de aplicabilitatea imprimării 3D putem spune că încă nu asistăm la o revoluție industrială cât mai mult este o completare la procesul tehnologic de producție în masă.

Alte articole:   Legea RCA, dată în favoarea asiguratorilor, nu a păgubiţilor!

Cu toate acestea, imprimarea 3D își găsește în fiecare zi noi aplicabilități și ajută la îmbunătățirea multor procese de producție, educație și business. Ecosistemul de imprimare 3D are un viitor sigur atât  timp cât economia de custom made products și experience economy se dezvoltă.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...
  1. Asociația SCIENTIFICA – 0 bogata experieta 🙂
    Stare Societate INREGISTRAT din data 06 Iunie 2017
    WOW!!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.