Lupte de gladiatori la Festivalul Dacic Comidava, de la Râşnov

Lupte de gladiatori la Festivalul Dacic Comidava, de la Râşnov

În perioada 9-10 septembrie 2017, Cetatea Râşnov va fi gazda Festivalului Dacic Comidava, organizat de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi de Primăria şi Consiliul Local al oraşului Râşnov, în colaborare cu asociaţia de reconstituire istorică Terra Dacica Aeterna.

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Dacic Comidava, reuneşte prestigioase grupuri de reînscenare istorică dornice să ofere publicului o mostră de viaţă autentică dintr-un campament militar.

La festival vizitatorii se pot transforma în soldaţi daci. Vor putea participa la ateliere de meşteşuguri de pe vremea romanilor şi pot vedea bătălii dintre dacii, sarmații și romanii care se luptau acum 1900 de ani pentru aceste locuri.

Un alt punct de atracţie al festivalului este rugul lui Zalmoxis care simbolizează arderea pe rug a unei căpătenii dacie.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc sâmbătă, de la ora 11.00. Vizitatorii vor putea participa la ateliere civile și interactive – prelucrare metal, lemn, os, corn, țesătorie, mozaic, monetărie, hărți și caligrafie romană, jocuri romane, metaloplastie, gastronomie antică, întreținere echipamente, antrenamente soldați, instrucție cu doritorii din public, scrie MonitorulExpres.

Începând cu ora 13.00 vor avea loc lupte de gladiatori, iar de la ora 16.00 – prezentare echipament și armament roman, ritual religios de sfințire a armelor şi steagurilor, demonstrații militare, formațiuni tactice , precum şi demonstrații de artilerie antică.

Nu va lipsi nici prezentarea trupei sarmată, a armatei dace, ritualul dacic de inițiere, trimiterea solului la Zamolxe, bătălia dintre daci, sarmați și romani şi un ritual roman de înmormântare. Programul se va încheia după ora 20.00 când va fi instalat rugul lui Zamolxe şi arderea pe rug a unei căpetenii dacice.

Duminică, de la ora 11.00 vor fi reinstalate ateliere civile și interactive, iar la prânz vizitatorii vor putea revedea luptele de gladiatori, urmând ca la ora 13.00 să fie prezentat un ritual de căsătorie roman, iar la ora 16.00 – marea confruntare dintre daci și romani.

Activităţile vor avea loc în tabăra Terra Dacica Aeterna, instalată în curtea Cetăţii Râşnov, acolo unde acum 2000 de ani se afla o cetate dacică, menţionată în izvoarele vremii cu numele Comidava.

Foto: mediafax.ro

  1. Dacii nu aveau soldati 🙂 Poate luptatori, razboinici…dar nu soldati 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.