Alo, domnilor consilieri, premiem şi noi performanţa tuturor sportivilor din Braşov?

Alo, domnilor consilieri, premiem şi noi performanţa tuturor sportivilor din Braşov?

Consiliul Local Braşov i-a premiat pe sportivii şi antrenorii lor de la secţia de scrimă a Clubului Corona. Gest lăudabil şi de apreciat. Însă, nu putem să nu remarcăm faptul că se face o mare nedreptate celorlalţi copii şi antrenori din Braşov, care au rezultate chiar mai bune. Oare taxele şi impozitele plătite de părinţii acestor copii nu se varsă în acelaşi buget din care s-au făcut premierile?

Trecem peste faptul că bugetul local şi jdeuţean ar trebui să fie folosit pentru sportul de masă, cum spunea acum câţiva ani chiar primarul George Scripcaru. (De exemplu, la Consiliul Judeţean, grosul banului public ajunge în buzunarul unor baschetbaliste de import, iar secţia de lupte unde sunt copii din Brașov, primește un sprijin financiar de toată jena…)

Este regretabil că banul public ajunge să creeze frustări unor copii care şi-au dedicat activitatea pentru a face performanţă.

Ca să dăm un singur exemplu, au fost premiate de către consilierii locali locurile 2 și 3 de la Campionatul Național de scrimă. Locul 1, care este cel mai valoros, este campioana categoriei 12-13 ani, sabie fete, de la CSM Brașov, Ana Maria Botezatu! Ea nu a primit onoruri, prime etc. Este normal așa ceva?

Și asta nu este totul. Tot de la CSM, sportivul Rareş Ailinca este medaliat cu bronz la echipe, la Campionatul Eeuropean de sabie cadeti, de la Plovdiv, din acest an. Pe aești sportivi nimeni nu i-a felicitat, și nici pe antrenorul lor, Marius Gălățanu.  Sau pe antrenorul Rareş Dumitrescu, care l-a antrenat pe medaliatul cu bronz la echipe, Adrei Pastin…

Ce spun consilierii:

Adina Donosă (PER): „În sedinta Consiliului Local Brasov din 25 august a.c., a fost aprobata HCL nr. 388/2017 privind premierea sportivilor si a colectivului tehnic care au obtinut locul II si III la Campionatul National al Romaniei sezonul 2016-2017. Din verificarile efectuate, am inteles ca propunerea de modificarea a HCL 213/2017 pentru premierea sportivilor care au obtinut performanta la Campionatul National de Scrima a venit din partea ASC Corona Brasov, iar Directia Economica din cadrul Primariei Municipiului Brasov a intocmit proiectul de hotarare si raportul de specialitate. Din pacate, asa cum se poate observa din preambulul hotararii de consiliul, temeiul legal in baza caruia se pot acorda astfel de premii este OUG nr. 99/2016 privind unele masuri pentru salarizarea personalului platit din fonduri publice, ASC Corona fiind finantata si platita din bugetul local al Municipiului Brasov, iar CSM Brasov, nu. Este regretabil ca tocmai castigatoarea locului I la acest campionat, respectiv sportiva Ana Maria Botezatu de la CSM Brasov si alti sportivi cu performante de la alte cluburi brasovene care nu sunt finantate de la bugetul local nu beneficiaza de recunoasterea meritelor din partea municipalitatii. Trebuie gasita o solutie legala, astfel incat sa nu existe discriminari atunci cand premiem sportivii pentru performantele obtinute si emisa o hotarare de consiliul pentru premierea sportivilor cu performante, indiferent din ce club sportiv fac parte”.

Șerban Șovăială, consilier local independent: „Este, in mod evident, o nedreptate. Care, insa, nu stiu cat i se poate reprosa municipalitatii si cat legislatiei nationale. Inteleg ca primaria nu are voie, legal, sa premieze financiar sportivii care fac parte din cluburi aflate sub tutela altei institutii decat cea a municipiului, iar CSM Brasov este sub tutela Ministerului Ttineretului. Se putea gasi o cale prin care sa fie premiati toti sportivii (si cei „ai primariei” si cei ai altora) simultan, printr-o colaborare cu „ceilalti”? Desigur, dar ar fi trebuit sa existe macar dorinta de ambele tabere. Iar eu cred ca, de fapt, cei in cauza nici macar nu si-au pus problema”.
Grupul de consilieri locali ai PSD: „Ideea practicării sportului de masă trebuie să fie dusă mai departe și nu transformată în motiv de discriminare. Actul normativ promovat de ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, permite autorităților locale susținerea cluburilor sportive. Premierea de la Secția Scrimă a Clubului Sportiv Corona Brașov este de bun augur, dar dorim ca și celelalte secții de sport din cadrul Clubului să fie premiate în funcție de rezultatele obținute. Pentru ca numele Brașovului să fie asociat și pe viitor cu locuri fruntașe în clasamente, este nevoie de o recunoaștere permanentă a realizărilor de până acum. De aceea, probabil că este doar o scăpare a executivului din Primărie, că celelalte secții ale Coronei nu apar în propuneri asemănătoare. Este o problematică ce trebuie îndreptată cât mai curând. Vom cere o situație exactă a rezultatelor pe care le-au obținut până acum sportivii și în ce fel au fost ei recompensați. Nu în ultimul rând, dorim ca prin bugetul pe anul 2018 să fie alocate sume importante pentru răsplătirea performantei sportive”.
 1. Dragi consilieri,
  Apreciez faptul ca au existat totusi 2 consilieri care au incercat ceva explicatii. Explicatii care par a fi pertinente si argumentate de legi, desigur, hartia si mediul on line pot suporta orice, fara reactie. Si daca tot sunt atat de elocventi, ii rog sa ma consilieze pe mine, mama Anei Maria Botezatu clasata pe locul I (loc ce nu se premiaza), in a-i explica copilului si aceasta nedreptate. Tot in aceasta vara a trebuit sa ma uit in ochii copilului meu si sa-i explic alta nedreptate (desi este campioana nationala la sabie 2017 nu a participat la cantonametul de la Izvorani – pentru cadeti, fiindu-i solicitata participarea de catre Federatia Romana de Scrima, deoarece Clubul Sportiv MUNICIPAL BRASOV nu a putut sustine cheltuiala de 1700 lei). Nu vi se pare ca este de-a dreptul jenant? Vi se pare ca Brasovul – prin autoritatile reprezentative – chiar isi doreste si apreciaza performanta????
  Va invit, domnilor consilieri care ati votat premierea locurilor 2 si 3 de la Campionatul National de Scrima excluzand locul 1 ca, fiecare in parte, sa priviti in ochii copiilor vostri si sa le explice ca decizia voastra a fost una corecta. Daca regasiti macar o vaga umbra de indoiala in privirea lor, reparati-va greseala. Este in puterea voastra de a repara situatia fiind reprezentati ai AUTORITATII LOCALE. Eu imi doresc doar sa regasesc zambetul pe chipul copilului meu si speranta ca pentru el viata in frumosul oras Brasov, nu reprezinta doar un sir intreg de nedreptati generate de autoritati (consiliu local, judetean etc).
  Cu stima, Alina

  Reply
 2. Intrebarea cred ca ar trebui sa fie e alta: de ce trebuie premiati sportivii? Daca erau locuri la olimpiade, performante scolare deosebite, as intelege. Dar de sportivii, de catre primarie? Sportul este o activitate suplimentara pe langa scoala, optionala, pe care o practici din propria placere. Nu pentru bani sau premii.

  Reply
  • Domnule „parcagiu”…probabil in viata ta cel mult mult ai dat cu piciorul intr-o minge pe playstation, la modul cum pui problema. Esti un habarnist care nu are idee despre ceea ce inseamna sportul. Boule care esti tu bou, este vorba despre un campion national, un sportiv de 13 ani de mare perspectiva. NEDREPTATIT ! Dar te depaseste clar subiectul. MARS ! ESTI UN MARE BOU !

   Reply
   • Meriți răspuns?
    Iti aduci aminte cum nu te baga in seama nici un profesor in școală? La fel de ignorat ai fost, ești si vei fi in viața.
    Aștept să îmi scanezi cumpărăturile la Carrefour.

    Reply
   • Apropo, dacă sunt campion de League of Legends, ar trebui sa ma premieze primăria? Si acel joc este considerat sport. Informeaza-te daca nu ma crezi..

    Reply
  • Domnule ‘Parcagiu’ aveti idee cata munca este depusa de catre un sportiv in Romania? Cate ore petrec copii astia la antrenamente si cat de mult pierd ei din copilarie?? Timpul liber il petrec invatand pentru a avea si performante scolare si tot sunt criticati de oameni ca tine care probabil au terminat cu greu scoala si s-au impiedicat intr-o minge in drumul lor spre bacalaureat!!!! Sa va fie rusine si sper sa se schimbe ceva in tara asta pentru ca deocamdata este condusa de sportivi ca tine!!! Viva la playstation!!!!

   Reply
   • Si eu practic un sport. Însă nu am asteptat niciodată bani de la nimeni.
    Nu neg efortul pe care il depun acești copii. Însă nimeni nu ii obligă să îl facă. Iar cei care fac parte dintr-un club privat ar trebui sa nu fie deloc uimiți ca nu primesc bani din partea statului. De ce nu ii premiază clubul la care cotizeaza?
    După felul în care te exprimi, ma mir ca reusesti sa articulezi o idee. Cu atât mai puțin sa înțelegi ce am scris.

    Reply
 3. Despre ce vorbim? ce declara Dl. Sovaiala? De ce se mai vrea presedinte de sectie la sporturi individuale, la Corona, daca – si nedreptateste chiar si sportivii pe care – i reprezinta? Penibili cu totii! Dupa ce ca si a teas unul jaru’ pe turta lui a mai si facut valuri.

  Reply
 4. Sa ne amintim ca in Brasov exista si alte cluburi care au performanta, exemplul CSS Dinamo Brasov, CSM Brasov si lista poate continua in plus ar trebui premiati toti copii care obtin performante in campionatele nationale si internationale chiar daca sunt la un club privat din Brasov si mai grav imi pare taxele care sunt platite de parinti la Corona care este clubul sustinut in mare parte de Primarie.

  Reply
 5. Cel mai trist lucru care se intampla este moartea sportului Brasovean, atunci cand tu omori sporturile de traditie, cele care au facut performanta la Brasov (Fotbal, Handbal Masculin, Baschet Masculin, Volei Masculin) asta imi pare lipsa de respect fata de cetateanul Brasovean care doreste sa se delecteze la un meci in care isi poate sustine echipa favorita.

  Reply
 6. Si mai trist si cu asta inchei cred ca suntem singurul oras din lumea care a daramat o sala de sport si a construit un hypermarket!!!

  Reply
 7. Jenant … Un termen bland pt punctul de vedere al psd. Poate nu ati citit bine, Nu vorbim despre Corona, un club care inghite bani cu roaba, pentru rezultate de ras. Handbal, locurile 5 6, hochei locurile 2 3 4, in campionat cu 5 echipe, sectii cu bugete de multe sute de mii de euro, acces preferential la bazele sportive, etc etc … Bani platiti din taxele brasovenilor. Va ascundeti dupa cires, cu treburi tehnice, legislatie, etc. In loc sa finantati „performante” ca cele de mai sus, puneti mana si faceti ceva pentru SPORTIVI, mai ales pentru copii. Si nu ma refer la premieri. Faceti o sala polivalenta, unde se pot pregati in conditii decente, unde sa se organizeze concursuri. Mergeti in salile unde se pregatesc, si vedeti daca v-ati lasa copiii sa faca sport in salile alea. „Aruncati” bani in baza materiala pentru copii si juniori. Copiii BRASOVULUI, pe spatele carora scrie BRASOV, cand imbraca echipamentul, cand urca pe podium la concursuri. Discutia e lunga, asa ca lasati gargara, puneti mana si miscati lucrurile. Pentru asta sunteti acolo ! Vorba mai putina, treaba mai multa !

  Reply
 8. LINISTE LA GALERIE! Nu mai poate omul sa fure nimica, imediat sare contribuabilul. Cand va zice unul si altul ca de aia candideaza X si Y ca sa mai roada la ciolan si el si familia lui nu va intereseaza dati cu stampila pe buletinul de vot ca surdul in tobe. Cand va zice omul ca ori PSD, ori PNL, ori alt partid nu conteaza toti au acelasi tel: ciordeala, voi ce ziceti? „Pai cu cine sa votez daca nu cu ala?” Acuma LINISTE, i-ati ales lasati-i. Va bateti joc de tara si de munca voastra in primul rand voi cetatenii punand toti hotii si banditii in functii de conducere si dupa aia vorbim de politicieni. Pai daca stii ca eu sunt hot dar imi dai sa iti tin portofelul cat joci fotbal la balon cine e primul vinovat ca ti-au disparut lovelele? Ai?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.