Susținere pentru tradițiile românești

Susținere pentru tradițiile românești

 Pe lângă prioritățile legislative de aplicare a programului de guvernare, unul dintre proiectele de lege asupra căruia se vor apleca parlamentarii, va fi cel al Legii Meșteșugarilor, spun social-democrații. Aceasta trebuie să reglementeze eficient modul în care activitățile tradiționale românești se pot desfășura, pentru ca ele să fie conservate dar și transmise mai departe.

Aceasta este una dintre concluziile Școlii Politice de Vară a Femeilor Social Democrate, desfășurată în acest sfârșit de săptămână, la Mamaia. Școala reuneşte anual delegate din toate organizaţiile judeţene de femei ale PSD pentru a dezbate anumite teme şi identifica propuneri care necesită susţinere politică.

OFSD Braşov a fost reprezentată de către deputatul Roxana Mînzatu, Adela Diaconu – preşedinte al Organizaţiei Municipale Braşov a Femeilor Social-Democrate, Aurora Dragoman – reprezentantă a pensionarelor social-democrate, Gabriela Colțea – consilier local şi Alina Dragoş.

Ediţia de anul acesta a fost structurată în trei module: promovarea tradiţiilor, obiceiurilor, produselor şi a portului popular românesc, dezbaterea „femei în politică versus femei în mass-media” și stabilirea calendarului de activități al OFSD pană la finalul anului 2017.

Toate participantele – circa 300 la număr – au purtat costume populare reprezentative pentru zonele din care provin şi au prezentat tradiţii, obiceiuri sau produse locale tradiţionale.

OFSD Braşov a realizat şi prezentat un scurt film de promovare a costumelor tradiţionale din zone ale judeţului Braşov: Șcheii Braşovului, oraşul Rupea, zona Făgăraș şi zona Bran. Materialul, bine primit de audiență,  a fost realizat în comuna Poiana Mărului, una dintre localităţile cu cele mai frumoase peisaje montane din România şi a beneficiat de participarea ansamblului ”Flori de Măr”.

Social-democratele şi-au stabilit şi agenda de toamnă. Două dintre evenimente importante pot fi menţionate: primul va fi dedicat politicilor pentru sprijinirea copiilor în familii sărace şi va avea loc la Bacău; al doilea va fi dedicat antreprenoriatului feminin şi va avea loc în luna noiembrie 2017, la Cluj, la care va participa în calitate de speaker şi deputatul Roxana Minzatu.

„Am avut o abordare specială la această scoală de vară iar preşedintele Viorica Dăncilă a dorit să dăm un mesaj limpede de susţinere pentru tot ceea ce avem tradiţional în România – vestimentaţie, gastronomie, obiceiuri, dansuri şi muzică, artizanat şi alte produse. În continuare, europarlamentarii social-democraţi vor susţine certificarea la nivel european de noi produselor tradiţionale româneşti. În plus, am anunţat că  în noua sesiune parlamentară vom lucra la legea meşteşugarilor şi, în acest sens, voi organiza consultări pentru a pune în lege acele măsuri care răspundă nevoilor reale ale meşteşugarilor” – a declarat Roxana Minzatu, preşedinte OFSD Braşov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.