Complexul Olimpia, preluat de Muzeul Județean de Istorie. Care sunt planurile de viitor?

Consilierii judeţeni vor decide, miercuri, destinaţia Bazei Olimpia, de la poalele Masivului Tâmpa, aflată într-o stare deplorabilă. Având în vedere că este iniţiativa preşedintelui CJ, Adrian Veştea, o decizie referitoare la transferarea acesteia către Muzeul Judeţean de Istorie nu întâmpină dificultăţi.

Veştea doreşte reînfiinţarea Muzeului Sportului Transilvănean, evacuat de la Olimpia în urmă mai bine de zece ani, dar şi încheierea unui parteneriat cu Federaţia Română de Tenis.

Clădirea Bazei Olimpia are o suprafață utilă de 777,08 mp (plus mansarda). Spațiul util se împarte în 376,69 mp – parter, 206,02 mp – etaj și 194,37 mp terase descoperite.

Planul de amenajare propus de managerul Muzeului Județean de Istorie Brașov, în noiembrie 2016, cuprinde împărțirea spațiului util în sală expoziție permanentă (110,79 mp), depozite (41,06 mp), sală de expoziții temporare (75,98 mp), bibliotecă (18,19 mp), birouri (81,37 mp), sală de documentare și birouri (mansardă) și zonă pentru organizare evenimente (terase descoperite).

Prin eliberare spațiilor ocupate în prezent de Muzeul Județean de Istorie Brașov în clădirea de pe str. N. Bălcescu 67 – vizavi de magazinul Star (etajul I – birou contabilitate, secretariat, birou director, cabinet numismatică, birou muzeografi, birou arhivă foto & film, laborator numismatică și parter – depozit colecția de istorie medie și modernă și biblioteca), Consiliul Județean Brașov va beneficia de peste 1.000 mp. spații pentru birouri.

Pe lângă spațiile administrative potrivite necesităților Consiliului Județean Brașov, există și alte oportunități: crearea unui nou muzeu în municipiul Brașov, în contextul crizei de spații cu destinație culturală, circuitul de vizitare integrat va reintroduce în circuitul turistic fortificațiile din zona Sub Tâmpa și există posibilitatea extinderii amenajării muzeale. De asemenea, nu trebuie omise parteneriatele cu Comitetul Olimpic Român, federațiile sportive, asociațiile de turism montan, muzeele de profil din străinătate.

„Destinația culturală pentru clădirea Olimpia a existat atât la momentul ridicării acesteia (dovadă sunt sursele documentare care atesta funcția culturală a clădirii la sfârșitul secolului 19 și scopul Asociației de Patinaj Brașov), cât și în istoria recentă, când la Olimpia a funcționat un muzeu al sportului. Deci, Consiliul Județean Brașov nu face altceva decât să respecte destinația inițială și tradiția istorică. Niciodată până în ultimii ani, pentru clădirea Olimpia nu a fost prevăzută destinația de restaurant sau de alimentație publică”, a declarat Adrian Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.

Acesta susţine că, în contextul dezvoltării sectorului privat pentru restaurante si alimentație publică, nu trebuie să sacrificăm o clădire istorică pentru astfel de destinații comerciale, iar Consiliul Județean Brașov trebuie să atribuie clădirilor istorice pe care le administrează destinații de interes public, în special cu funcții educaționale și culturale.

„Nu putem ignora faptul că avem o colecție bogată de piese istorice referitoare la începuturile practicării sporturilor în Brașov. Brașovul reprezintă începutul pentru România în istoria sporturilor de iarnă și a sporturilor montane, dar și în alte discipline (ciclism, scrimă, tir). Trebuie să ne mândrim cu această realitate istorică, trebuie să o promovăm, să educăm tinerii noștri în spiritul brașovenilor de altădată, care prețuiau istoria, natura și mișcarea în aer liber. Cred că această moștenire istorică poate să fie și deviza proiectului Consiliului Județean Brașov și a Muzeului Județean de Istorie Brașov pentru noul muzeu. Clădirea Olimpia va fi mai mult decât un muzeu, va fi un centru cultural deschis iubitorilor sportului și culturii, iar o administrare profesionistă a clădirii sunt convins că va reprezenta și un imbold pentru stabilirea unui parteneriat serios pentru administrarea bazei sportive din vecinătatea muzeului sportului și turismului montan”, a mai afirmat Veştea.

Prin activitatea desfășurată în ultimii ani, Muzeul Județean de Istorie Brașov a demonstrat că poate să fie o instituție performantă, de nivel european, un operator cultural respectat atât de partenerii din oraș, cât și de parteneri naționali și internaționali.

Cea mai recentă dovadă sunt evenimentele culturale din această vară, expozițiile naționale de la Casa Sfatului, revitalizarea Bastionului Graft și proiectul european, unic in România, aflat în plină desfășurare (rețeaua europeană a Orașelor Stalin).

„Avantajele acestei propuneri sunt foarte importante pentru evoluția muzeului: mărirea spațiului expozițional, mutarea, respectiv extinderea depozitelor colecțiilor de bunuri culturale și crearea unui circuit integrat de turism cultural. Tematica secției «Olimpia. Muzeul sportului și turismului montan» este justificată de următoarele argumente: în România nu există un muzeu al sportului, iar expozițiile permanente cu tematică sportivă sunt foarte rare (doar la sediul Comitetului Olimpic Român) și nici un muzeu al turismului, iar expozițiile permanente despre istoria turismului sunt foarte rare. În acest context, muzeul din Brașov devine un reper național”, a precizat dr. ist. Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov.

Alte argumente pentru viitorul cultural al bazei Olimpia sunt date de valoarea de simbol, arhitectura istorică, destinația culturală și istoria fostului sediu al Asociației de Patinaj din Brașov, istoria bogată a sportului și turismului montan din zona Brașovului, existența patrimoniului istoric (fostul patrimoniu al Muzeului sportului din Brașov este păstrat sub formă de colecție de bunuri culturale în Muzeul Județean de Istorie Brașov), existența unei arhive istorice de fotografie și film, prin documentarea efectuată la Arhivele Naționale de Film și arhiva TVR, existența de personal de specialitate pentru restaurarea (metal, lemn) și conservarea bunurilor culturale din colecția Muzeului Sportului, iar situația juridică clară permite investiții în amenajarea clădirii.

Mai mult, se creează posibilitatea realizării unui circuit integrat de turism cultural: Aleea Sub Tâmpa – Bastionul Țesătorilor – Olimpia. Nu trebuie omisă nici existența unui parteneriat cultural internațional între Muzeul Județean de Istorie Brașov și Muzeul Muntelui din Torino, începând din februarie 2017, iar terasele clădirii Olimpia pot fi puse în valoare prin organizarea de concerte, proiecții de film, conferințe, ateliere pentru copii, recepții etc.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.