EXCLUSIV Un potir dispărut de la Biserica evanghelică din Bartolomeu, recuperat după 100 de ani

EXCLUSIV Un potir dispărut de la Biserica evanghelică din Bartolomeu, recuperat după 100 de ani

Un potir de o valoare inestimabila aparținind Bisericii Evanghelice din Bartolomeu, vechi de câteva sute de ani, va fi redat comunităţii.

Acesta va fi adus la Braşov de o delegatie condusa de profesor avocat Arnold Ungar, care este și consilier local din partea FDGR și vicepreședinte al Camerei de Comerț Balcanice.

Din informațiile pe care le deținem la această oră, potirul a dispărut în 1917, când se apropiau trupele româneşti de Braşov, iar autoritățile maghiare au cerut populaţiei maghiare să părăsească Braşovul. La acea vreme, sașii s-au codit, iar când au pleacat, în grabă, au ascuns obiectele liturgice. Când au revenit, nu le-au mai găsit.

Anul trecut, la o casă de licitație din Germania a apărut potirul mare la vânzare, potir primit de biserică în 1700.

„Când am aflat, printr-un avocat din Germania am obținut o ordonanță prezidentială provizorie de suspendare a licitației. Am făcut plângere penală în România, iar procurorii români, în colaborare cu parchetul german, au mai indisponibilizat încă o dat potirul, ca să nu poate fi vândut. S-a ajuns la concluzia că, după o suta de ani, nu se mai poate stabili dacă s-a furat și cine este vinovat. În acest context, casa de licitație a fost de acord să redea comunității săsești din Brașov potirul, contra unei sume modice”, a declarat pentru newsbv.ro Arnold Ungureanu.

Duminică, când va fi hramul Bisericii Sf. Bartolomeu, singura care și-a mai păstat obiceiul hramului, în prezenţa tuturor enoriașilor, va veni episcopul vicar de la București care va resfinți acest potir.

  1. […] redea comunității săsești din Brașov potirul contra unei sume modice”, a declarat pentru newsbv.ro Arnold […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.