Nu mai e criză, dar e nevoie permanentă de donatori de sânge

Nu mai e criză, dar e nevoie permanentă de donatori de sânge

Unul din zece pacienți care ajung la spitalele din România are nevoie de sânge sau de produse derivate din sânge. Pe lângă aceştia, bolnavii oncologici şi hematologici au nevoie în permanenţă de sânge.

În ultima perioadă spitalele s-au confruntat cu o criză de sânge, iar centrele de transfuzii din toată ţara au făcut apel la populaţie să meargă să doneze.

Criza de sânge s-a simţit şi la Braşov, dar, din această săptămână, oamenii au reînceput să meargă la Centrul de Transfuzi Braşov.

„Acum două săptămâni pot să vă spun că am avut în jur de 20 de donatori pe zi. Criza de sânge s-a simţit şi la Braşov, dar am început să facem campanii şi au fost persoane care au ales să se implice. În această săptămână lucrurile s-au schimbat şi sper să dureze. Doar astăzi (joi – n.r.) am avut 82 de donatori. Încă este o perioadă dificilă, oamenii mai sunt în concediu, încă nu au revenit studenţii”, a precizat, dr. Laurenţia Florea, director Centrul de Transfuzii Sanguine Braşov, citat de BunaZiuaBrasov.

Aceasta a mai precizat că nevoia de sânge este permanantă, „sunt bolnavi oncologici, hematologici, care au nevoie de sânge în permanenţă”.

Donatorul de sânge trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani, o greutate de peste 50 de kilograme, să nu fie hipertensiv.

Alte condiţii: să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale; să nu urmeze tratament medicamentos; femeile trebuie să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau la menstruaţie; să nu mănânce grăsimi în exces sau să bea alcool, cu cel puţin 48 de ore înaintea donării; să nu aibă sau să fi avut nu fi avut următoarele boli: hepatită cronică (B,C), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat insulinodependent, boli de inimă sau boli de piele.

Donatorul primeşte o zi liberă de la muncă, reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun pe o lună şi alocaţie de hrană sub forma tichetelor de masă în valoare de aproape 70 de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.