Campania de vaccinare antipneumococică începe în luna septembrie

Campania de vaccinare antipneumococică începe în luna septembrie

Ministerul Sănătății a anunţat, joi, că a finalizat procesul de achiziție a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valențe prin care vor fi prevenite boli precum pneumoniile, septicemiile, meningitele pneumococice și otitele.

Campania de vaccinare antipneumococică este programată să înceapă în luna septembrie, când este prevăzută livrarea unei cantităţi de peste 477 de mii de doze de vaccin pneumococic, potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii.

Ministerul Sănătății avertizează că bolile pneumocice pot provoca în rândul copiilor afecţiuni grave sau chiar decese.

Conform datelor oficiale, ţara noastră înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate infantilă dintre statele membre ale Uniunii Europene, iar pneumonia – o boală prevenibilă prin vaccinare — constituie principala cauză de deces la copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Dozele de vaccin achiziţionate acoperă necesarul pentru campania de imunizare din acest an, precum şi pentru primele luni din 2018.

Ca şi în cazul altor vaccinuri din Programul Naţional de Vaccinare, Ministerul Sănătăţii a semnat un Acord Cadru de achiziţie cu producătorul, pentru o perioadă de 4 ani. În acest mod, vor fi preîntâmpinate orice dificultăţi legate de disponibilitatea acestui vaccin în viitor.

„Vaccinul pneumococic se administrează copiilor în mod gratuit, conform schemei de vaccinare, în cabinetul medicului de familie, a precizat Ministerul Sănătăţii. Vaccinul achiziţionat de ţara noastră, prin Ministerul Sănătăţii, este sigur, eficient şi de calitate.Vaccinul va ajuta la protecţia împotriva celor mai des întâlnite 13 tulpini de pneumococ, responsabile de peste 90% din cazurile de boli pneumococice invazive în România. Oferind cea mai extinsă acoperire a serotipurilor pneumococice, vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valenţe este cel mai utilizat vaccin pneumococic la nivel mondial”, a arătat Ministerul Sănătăţii.

Vaccinul este folosit în peste 100 de ţări, printre Marea Britanie, Franţa, Italia şi Statele Unite.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat, încă de acum zece ani, includerea vaccinurilor pneumococice conjugate în programele de imunizare. Această recomandare a fost urmată de ţara noastră, iar vaccinul a fost inclus în Programul Naţional de Vaccinare în 2013. Însă, până în 2017, nu au existat fondurile disponibile pentru introducerea efectivă a acestui vaccin în România, a mai informat Ministerul Sănătăţii.

Odată cu startul campaniei de vaccinare antipneumococică, Ministerul Sănătăţii va demara o campanie publică de informare. Campania se va derula timp de un an şi are drept obiectiv informarea corectă, completă şi transparentă a părinţilor, de către profesioniştii din domeniul medical, cu privire la toate aspectele vaccinării antipneumococice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.