Două specii foarte rare de păsări, identificate de specialiști în Delta din Carpați

Două specii foarte rare de păsări, identificate de specialiști în Delta din Carpați

În primăvara acestui an, custozii ariei protejate au identificat două specii de păsări foarte rare pentru interiorul lanțului carpatic: corcodelul de iarnă și pescărușul roz alb. De menționat este și numărul record de gârlițe mari, o specie de gâscă sălbatică – peste 1.100 exemplare, care au staționat la Dumbrăvița în primăvară.

Ca și în anii precedenți, sezonul de reproducere 2017 a fost unul prolific pentru speciile de păsări protejate din zonele umede Dumbrăvița și Rotbav. S-au reprodus în condiții favorabile numeoase specii de păsări de interes comunitar, unele cu cifre record de perechi.

Astfel, cormoranul mic a cuibărit prin minimum 10 perechi, aici fiind în continuare singurul loc de cuibărit al său din Transilvania – Regiunea 7 Centru; stârcul de noapte prin 25-30 perechi; stârcul galben prin 3-4 perechi (cel mai mare număr de perechi de când cuibărește aici); egreta mică: 15-18 perechi (cel mai mare număr de perechi de când cuibărește aici); egreta mare a oferit surpiza absolută: 18-20 perechi, însemnând aproape 10% din populația minimă națională (cifră extrem de importantă mai ales pentru centrul țării); stârcul roșu prin 18-21 perechi, reprezentând cca. 2% din populația minimă națională; eretele de stuf prin 22-23 perechi, adică peste 1% din populația minimă națională; chirighița cu obraz alb prin 15 perechi, populația cuibăritoare dublându-se  față de cea din anul 2016 !

„Ca noutăți, două specii mai puțin obișnuite au rămas la Dumbrăvița pe întreaga perioadă de cuibărit. Este vorba despre cocor, (3-5 exemplare), specie rară în România, chiar și în perioada migrațiilor și de stârcul de cireadă (3 exemplare), pasăre ce cuibărește în România doar în Delta Dunării și câteva puncte din sud-estul țării. Deși acestea nu au cuibărit la noi, ambele se pot reproduce aici în viitor”, spune conf. dr. Dan Ionescu, coordonatorul Societăţii Ornitologice Române – filiala Braşov.

Întreaga situație descrisă este și rodul continuității unui management adecvat, ce a vizat asigurarea unor condiții optime de cuibărit, hrănire și liniște, management aplicat de către cei doi custozi ai ariei protejate, Societatea Ornitologică Română și Doripesco. Detalii privind animalele existente în aria protejată și acțiunile de protecție a lor, pot fi vizualizate la https://www.facebook.com/Deltadincarpati/.

Până la viitorul sezon de reproducere al păsărilor, ne putem bucura de migrația de toamnă începută, astfel, primul grup de berze negre, a poposit deja pe unele lacuri.

Importanța acestei arii protejate este în creștere, fiind în prezent una din cele mai reprezentative zone umede din interiorul lanțului carpatic.

 1. Dragi prieteni ai naturii, în intervalul 1-28 februarie 2018, vă adresăm rugămintea de a participa, în calitate de votanți, la competiția europeană Tree of the Year (Arborele Anului ) 2018, în cadrul căreia, în urma voturilor exprimate la nivel european, va fi desemnat Arborele European al Anului. România s-a înscris în concurs cu stejarul pedunculat Quercus robur L., din Cajvana, jud. Suceava. Site-ul european al concursului este: http://www.treeoftheyear.org. Regulamentul concursului prevede ca fiecare participant la vot să voteze câte doi arbori.
  Pe site-ul concursului, sunt prezentate imagini și detalii asupra fiecărui arbore înscris în competiția europeană.

  Pentru ca votul să fie valid, trebuie urmați pașii:
  bifăm 2 arbori preferați;
  în josul paginii, apăsăm pe comanda votează.

  Votați pe site-ul:
  European Tree of the Year – Vote

  Vă rugăm să distribuiti mesajul în rețeaua dumneavoastră!

  Environmental Partnership Association reserves the privilege to check if an e-mail address is used in line with the rules of the competition and if it is not, to delete such a vote
  TREEOFTHEYEAR.ORG
  European Tree of the Year
  Vote for the European Tree of the Year
  treeoftheyear.org
  În numele organizatorilor din România, vă mulțumim pentru sprijin.
  Conf.univ.dr. Gabriela Manea

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.