Activitatea de tele-muncă, reglementată. Cum se poate lucra de acasă

Activitatea de tele-muncă, reglementată. Cum se poate lucra de acasă

Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de lege privind munca la distanţă care permite angajatului să îşi desfăşoare activitatea acasă, prin intermediul internetului şi al telefonului.

Acest sistem se aplică în domeniile de activitate în care este posibilă desfăşurarea activităţii în regim de tele-muncă, o ”formă de organizare a muncii în care o activitate care ar putea fi efectuată în cadrul locului de muncă organizat de angajator, se realizează de către un salariat, de la distanţă de această locaţie, în mod regulat şi voluntar, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau al unui act adiţional la acesta”.

Desfăşurarea activităţii în regim de tele-muncă de către salariat va avea loc cel puţin o zi pe lună şi se poate extinde pe toată perioada de lucru.

Conform proiectului de lege, angajatorul va fi obligat să asigure toate condițiile necesare pentru ca un tele-salariat să lucreze din alt loc decât sediul firmei (de exemplu, conexiune la internet, calculator, smartphone etc.), altfel va risca amenzi de mii de lei.

Reglementarea tele-muncii va conduce la flexibilizarea și adaptarea relațiilor de muncă la realitățile socio-economice actuale, în raport cu evoluția dinamică a pieței muncii, și va oferi avantaje atât salariatului, cât și angajatorului. Concret, pentru angajator, se vor reduce costurile cu închirierea spațiilor, utilitățile, consumul de carburant și parcul auto.

În ceea ce-l privește pe salariat, acesta va elimina consumul de bani și de timp cu deplasarea de la și până la sediul angajatorului, va avea libertatea alegerii locului de muncă și valorificării timpului de lucru, optimizându-și, astfel, raportul între viața profesională și cea personală.

Nu în ultimul rând, prin introducerea acestei noi forme de organizare a muncii și îndeplinire a sarcinilor, vor crește șansele persoanelor cu dizabilități pe piața muncii.

Actul normativ urmează să fie trimis Parlamentului, spre a fi supus dezbaterii şi adoptării.

Conceptul de – teleworking – este prevăzut în majoritatea statelor europene. România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește munca de la distanță. Fruntașe în topul realizat de Eurostat sunt Finlanda, Danemarca, Marea Britanie sau Belgia, unde peste un sfert dintre salariați au voie să lucreze de acasă.

Foto: readytalk.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.