Prima armă termobarică, creată de cercetători din Armata Română, testată la Cincu

Prima armă termobarică, creată de cercetători din Armata Română, testată la Cincu

Armata Română dezvoltă arme noi! Una dintre acestea a fost testată la Cincu! Este vorba despre prima armă termobarică, care folosește muniţie creată dintr-un amestec de explozibil şi combustibil.

La impact, presiunea uriaşă şi căldura de peste 2.000 de grade nu dau nicio şansă inamicului. De la testare, până la producerea acestui tip de armament în România va mai trece multă vreme, deoarece, după această etapă, cercetătorii vor crea un prototip, urmează apoi omologarea şi transferarea proiectului către un operator economic care să o producă.

„Lovitura termobarică pentru aruncătorul de grenade incendiare calibru 3×40 milimetri a fost testată cu succes, la Centrul Naţional de Instruire Intrunită „Getica“ de la Cincu de către specialişti ai Centrului de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie, din cadrul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare a Ministerului Apărării Naţionale. Practic, a fost testat modelul experimental, iar pentru acest lucru s-a tras asupra a trei obiective, două caroserii de autoturism şi o construcţie de tip uşor, pentru a vedea care sunt efectele la ţintă ale acestui tip de lovituri. Rezultatele acestei testări au fost foarte bune. Urmează acum să fie creat un prototip şi vrem ca acest echipament de luptă să fie dezvoltat şi omologat, apoi transferat către un agent economic, de preferat din industria de apărare, care să preia şi să industrializeze produsul“, a declarat Cezar Stroie, şeful Compartimentului de Relaţii Publice din cadrul Departamentului pentru Armament, pentru Mediafax.

Testarea a fost efectuată în prezenţa reprezentanţilor Statului Major ai Forţelor Terestre, care sunt şi beneficiarii acestui proiect de cercetare.

Potrivit lui Stroie, arma testată are un efect prin presiune, care duce la neutralizarea imediată a forţei vii.

„De exemplu, un adversar ascuns după un zid sau într-o peşteră poate fi scos imediat din luptă prin ulilizarea acestui echipament de luptă. Este un echipament foarte util, care va sprijini foarte mult în conceptul actual de luptă“, a mai spus Cezar Stroie.

Cercetătorii din armată au fabricat în ultimii cinci ani peste 150 de arme prototip.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

Share via