Cod Portocaliu de caniculă la Brașov. Temperaturi de 39 de grade

Cod Portocaliu de caniculă la Brașov. Temperaturi de 39 de grade

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM)a emis două avertizări pentru zilele de 4 și 5 august 2017.

Astfel, județele din estul și centrul țării, printre care și Brașovul, vor fi sub avertizare cod portocaliu de caniculă.

„În Moldova, Dobrogea, Muntenia și local în Maramureș, Transilvania și Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei”, se arată pe site-ul ANM.

Mai mult, pentru 12 județe din vestul țări a fost emisă avertizare cod roșu.

„ Vineri (4 august) și sâmbătă (5 august), valul de căldură care a debutat încă de luni (31 iulie) va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade. În zonele de câmpie și de podiș ale județelor: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei și care se vor situa între 39 și 42 de grade”, a anunțat ANM.

„Treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice și va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere, în special în zonele de munte și în jumătatea de nord a țării”, se mai arată pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Este primul an în care sunt emise două avertizări de tip cod roşu de caniculă în aceeaşi vară în ţara noastră.

Leave a Reply

Your email address will not be published.