Doar urşii care atacă oamenii vor putea fi recoltaţi

Doar urşii care atacă oamenii vor putea fi recoltaţi

După problemele care au apărut în mai multe judeţe, în ceea ce priveşte urşii care dau iama în gospodăriile oamenilor, şi la mai bine de o lună de la protestul din faţa Ministerului Mediului, când primari din judeţele Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş au cerut aprobarea ordinului de ministru prin care se stabilesc cotele de intervenţie pentru carnivorele mari (urşi şi lupi), Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a declarat, joi, la Braşov, că va fi emis un ordin de ministru privind cota de intervenţie pe carnivorele mari, pentru 140 de urşi care vor fi recoltaţi sau relocaţi, transmite Mediafax.

Pe 8 august vom semna Ordinul de ministru privind intervenţiile de urgenţă pentru carnivorele mari, respectiv urşi şi lupi. Pentru urşi, cota de intervenţie aprobată pe un an este de 350, raportat la luna august, pentru 2017 o să fie în jur de 140 de urşi. Nu este vorba de o cotă de vânătoare, ci de intervenţie, care presupune recoltarea (împuşcarea – n.r.) sau relocarea urşilor. Recoltarea se va face doar în cazul urşilor care atacă oamenii, iar la relocare se va apela atunci când un animal intră de mai multe ori o gospodărie şi provoacă pagube. Cu alte cuvinte, în situaţii de urgenţă, când ursul atacă direct omul, exemplarul va putea fi recoltat, iar în cazul în care ursul atacă doar gospodăria fără să atace şi persoane, prin această cotă pe care o dăm, exemplarul va putea fi relocat mai departe de aşezările umane. Am avut practic un vid legislativ, deoarece timp de un an nu au mai fost aprobate aceste cote şi cred că fostul ministru s-a gândit că este mai bine să moară omul decât ursul. În vederea stabilirii acestor cote am avut discuţii cu toţi factorii implicaţi şi avem inclusiv avizul Academiei Române”, a explicat ministrul.

Referitor la procedura de intervenție în regim de urgenţă, ministrul a prezentat câteva detalii:

„Agenţia pentru Protecţia Mediului din judeţ, Garda Forestieră, Ocolul Silvic care administrează pădurea în care este ursul cu probleme şi primăria localităţii se întrunesc şi elaborează o solicitare de derogare, pe care o transmit Departamentului «Biodiversitate» din cadrul Ministerului Mediului, care acordă avizul şi cota de intervenţie. Aceste avize se dau doar de către specialişti tehnici, nu de către vânători, fiindcă nu vorbim de o cotă de vânătoare. Apoi, cu ajutorul personalului specializat, se poate interveni în funcţie de fiecare situaţie în parte”, a precizat Gavrilescu, citat de BunaZiuaBrasov.

O noutate în ceea ce priveşte procedura în regim de urgenţă este faptul că s-a semnat un protocol cu Jandarmeria. Potrivit ministrului, forţele de ordine au fost instruite pentru astfel de situaţii şi vor interveni cu arme cu tranchilizante, dacă un urs intră în oraş.

Deocamdată avizele pentru intervenţii au fost date special pentru urşi, a menţionat ministrul Mediului.

Loading...
  1. O prostie pura. Dupa ce te omoara e ok sa il ‘recoltezi’

    Reply
  2. Sunt cazuri in care un urs a ucis intr-o noapte porci, o vaca si vreo 20 de oi, linga stana.
    Solutia in cazul lui?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

Share via