Care sunt cele opt vaccinuri ce vor deveni obligatorii la înscrierea copiilor în învăţământ

Care sunt cele opt vaccinuri ce vor deveni obligatorii la înscrierea copiilor în învăţământ

Începând cu anul viitor înainte de intrarea în colectivitate a copiilor, vor fi obligatorii opt vaccinuri. Vaccinurile obligatorii sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B, iar consimţământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat, excepţie făcând situaţiile în care părinţii sau persoana responsabilă refuză în scris vaccinarea copilului minor.

Potrivit prevederilor cuprinse în proiectul de lege al vaccinării, pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii, în cazul în care schema de imunizare este inexistentă sau parţială, părinţii trebuie să prezinte calendarul de de recuperare.

Documentul mai arată că părinţii pot refuza vaccinarea, dar au obligaţia de a se prezenta, dacă sunt convocaţi, în faţa unor comisii judeţene pentru consiliere. Acestea îi pot chema cel puţin o dată la trei luni pentru discuţii până la acceptarea planului de vaccinare.

În caz de refuz, pot fi amendaţi cu sume care pot ajunde la 10.000 de lei. Mai mult, dacă în 18 luni de la înscrierea în comunitatea de învăţământ nu s-a început schema de vaccinare obligatorie sau aceasta a fost întreruptă, comisia sesizează Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului cu privire la existenţa unei suspiciuni de încălcare a drepturilor copilului de către părinţi sau reprezentanţi legali ai copilului.

Potrivit proiectului de act normativ, în cazul unei epidemii participarea la cursuri a copiilor nevaccinaţi pentru boala respectivă este suspendată.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate