Amenzi uriaşe pentru părinţii care refuză să fie informaţi despre vaccinare

Amenzi uriaşe pentru părinţii care refuză să fie informaţi despre vaccinare

Forma finală a proiectului Legii Vaccinării prevede că părinţii au obligaţia de a se prezenta la medicul de familie, chiar dacă refuză vaccinarea copilului, caz în care riscă să fie audiaţi de Comisia judeţeană de vaccinare, iar amenzile ajung şi la 10.000 de lei, notează Mediafax.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, noul proiect al legii vaccinării prevede sancţiuni de până la 10.000 de lei pentru părinţii care refuză să participe la acţiunea de informare, nu pentru cei care refuză imunizarea copiilor.

Aceleaşi pedepse sunt prevăzute şi pentru medici şi instituţiile statului dacă nu respectă această lege.

Potrivit legii, vaccinurile devin obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor. Acestea îi protejează pe cei mici împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului şi hepatitei B.

La înscrierea copiilor în creşă, grădiniţă sau şcoală, părinţii vor fi trebui să prezinte adeverinţe care să arate că cei mici au fost imunizați. În cazul în care copilul nu are toată schema de vaccinare la zi, atunci, părintele trebuie să prezinte, până la intrarea în colectivitate, calendarul de recuperare pentru antigenele vaccinale obligatorii sau adeverinţa contraindicaţiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări, în funcţie de caz.

Proiectul Legii vaccinării prevede că, în cazul vaccinărilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar excepţie fac doar situaţiile în care părinţii sau persoana responsabilă refuză în scris la medicul de familie vaccinarea copilului minor.

Întrebat despre posibilitatea ca părinţii care refuză să-şi imunizeze copiii să fie decăzuţi din drepturile părinteşti, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog a spus: „Nu scrie în proiect, este o decizie pe care statul român o poate lua de la caz la caz”.

Ministrul a mai precizat că „proiectul a intrat deja de săptămâna trecută în format electronic pentru avizare interministerială, astăzi a plecat în format scris la toate ministerele şi va fi făcut public”.

Foto: activenews

Leave a Reply

Your email address will not be published.