Podul NATO de la Voila-Cincu urmează să fie refăcut în totalitate

Podul NATO de la Voila-Cincu urmează să fie refăcut în totalitate

La începutul acestui an administraţia judeţeană a luat în calcul reabilitarea podului de peste râul Olt dintre Voila şi Cincşor (arteră care asigură legătura între gara Voila şi baza militară NATO de la Cincu), însă în urma expertizei tehnice s-a constatat că nu mai poate fi reparat, încât să corespundă cerinţelor militare şi civile, astfel, acesta trebuie refăcut complet.

Noul pod, amplasat pe DJ 105 la km 0+660 în comuna Voila, va fi refăcut în totalitate, printr-o cofinanţare de 15 milioane de lei, obţinută de Consiliul Judeţean prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

Podul, care va avea o durată de viaţă de 120 de ani, va fi construit astfel încât să permită inclusiv transportul tehnicii militare de la Gara CFR Voila la baza militară de la Cincu.

Pentru realizarea documentaţiei tehnice şi a detaliilor de execuţie aferente noului pod, care va fi amplasat în aval de cel actual, administraţia judeţeană a alocat suma de  sumei de 230.000 lei.

Acestă măsură vine după ce în luna mai, a acestui an, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunțat autoritățile județene din Brașov, print-o adresă, în care se face referire la importanţa poligonului de la Cincu, unde partenerii americani doresc să realizeze investiţii în valoare de peste 20 milioane de euro, pentru infrastructura feroviară din zona gării de la Voila, urmând să se ocupe de reabilitarea infrastructurii rutiere.

Tot prin programul PNDL urmează să se realizaeze şi podul de pe râul Olt Pod, de pe DJ 131P – Şercaia (DN 1) – Hălmeag la km 5+00. Din cauza uzurii, specialiştii au stabilit că cea mai bună soluţie este realizarea unui pod nou, cu trei deschideri de 30 de metri, pe două grinzi din beton precomprimat cu lăţimea de 1,80 metri. Lăţimea părţii carosabile urmează a avea cinci metri, dar se vor realiza şi trotuare, notează BunaZiuaBrasov.

Pentru această investiţie a fost alocată suma de 6.363.000 lei, iar perioada de exploatare a noului pod ar urma să fie de cel puţin 50 de ani.

Foto: BunaZiuaBrasov

Leave a Reply

Your email address will not be published.