Mai puţine accidente de muncă, în primul semestru al acestui an

Mai puţine accidente de muncă, în primul semestru al acestui an

În primele şase luni ale acestui an, în judeţul Braşov au fost înregistrate 94 persoane accidentate la locul de muncă, faţă de 129 de persoane în semestrul I al anului 2016, potrivit unui raport făcut public de reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Braşov.

De asemenea, nu a fost înregistrat nici un accident mortal în primele şase luni din 2017, faţă de 4 înregistrate în perioada similară din 2016. Totodată, în această  perioadă nu s-au înregistrat accidente de muncă colective.

Sectoarele economiei naţionale în care au fost înregistrate cele mai multe accidente de muncă sunt: fabricarea autovehiculelor – 18 accidentaţi (19% din totalul accidentaţilor), construcţii metalice – 6 accidentaţi (6,3 % din totalul accidentaţilor) şi prelucrarea lemnului, fabricarea  produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite – 4 4 accidentaţi (4,20% din totalul accidentaţilor), potrivit aceluiaşi raport.

În semestrul I al anului 2017, au încheiat incapacitatea temporară de muncă 107 persoane prin reluarea activităţii. Din punctul de vedere al vârstei persoanelor accidentate, analiza accidentelor de muncă a evidenţiat faptul că persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 şi 30 de ani deţin  ponderea cea mai mare, de 21,20% din numărul total al accidentaţilor.

69% din totalul accidentaţilor sunt lucrători cu vechime de până la 5 ani , iar cei din grupele de vechime 5 – 10 de ani reprezintă 21% din numărul total al accidentaţilor. Ocupaţia cea mai frecvent întâlnită în rândul persoanelor accidentate în muncă este cea de muncitor necalificat la asamblarea pieselor – un număr de 13 accidente cu incapacitate temporară de muncă, reprezentând 13,8% din totalul persoanelor accidentate.

A doua ocupaţie cu pondere mare în economie este cea de operator la maşini unelte automate şi semiautomate – un număr de 10 accidente cu incapacitate temporară de muncă, reprezentând 10,63% din totalul persoanelor accidentate accidentate.

Ocupaţia care deţine locul al treilea ca pondere în economie este cea de şofer autocamion-maşini de mare tonaj – un număr de 8 accidente cu incapacitate temporară de muncă, reprezentând 8,5% din totalul persoanelor accidentate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.