Braşovul, în topul aplicanţilor în programul Start-Up Nation

Braşovul, în topul aplicanţilor în programul Start-Up Nation

De la deschiderea programului, din 15 iunie, până în prezent, au fost înregistrate 4.703 de aplicaţii la nivel naţional, din partea unor antreprenori care vor să pornească o afacere cu finanţare nerambursabilă de la stat.

În topul judeţelor cu cele mai multe aplicaţii pentru obţinerea finanţărilor de pornire a unor afaceri, prin Programul Guvernamental Start Up Nation, Braşovul se clasează pe locul 10, cu 144 de aplicanţi.

Cele mai multe start-up-uri care au solicitat finanţare sunt din Bucureşti (658), Cluj (499) şi Timiş, urmate de  judeţele Iaşi (235 de aplicaţii), Ilfov (210), Constanţa (202), Dolj (188) şi Prahova (169).

Termenul limită de depunere a aplicaţiilor şi a planurilor de afaceri pentru finanţarea start-up-urilor este 14 iulie.

Programul are o alocare de 1,7 miliarde de lei, din surse bugetare naţionale şi fonduri europene, iar suma pe care un beneficiar o poate obţine este de maximum 200.000 de lei, pentru achiziţionarea de echipamente şi utilaje, autoutilitare, autoturisme (limitate însă la 36.000 de lei şi doar unul singur pe societate), echipamente de climatizare, echipamente IT, mobilier, birotică, chirii, cheltuială salariată în limita salariului mediu pe economie, realizarea de pagini web de prezentare (în limita a 8.000 de lei), francize, licenţe, software sau consultanţă (în limita a 8.000 de lei).

Obiectivul principal al programului îl constituie stimularea înfiinţării de noi intreprinderi mici si mijlocii, îmbunătăţirea performanţelor economice ale start-up-urilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare. Anul acesta, prin programul Start-Up Nation se estimează finanţarea a 10.000 de firme nou înfiinţate, care vor crea cel puţin 10.000 de noi locuri de muncă.

Pentru accesarea finanţărilor nerambursabile din fonduri guvernamentale, firmele solicitante trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, printer care să fie SRL-D, SRL sau cooperaţii, să fie înfiinţate după intrarea în vigoare a OUG 10/30.01.2017, să nu aibă datorii la bugetul consolidat sau la bugetul local, să creeze minim un loc de muncă şi să îl menţină cel puţin doi ani după implementarea proiectului finanţat prin Start Up Nation România.

De asemenea, asociaţii nu trebuie să aibă sau să fi avut calitatea de acţionar sau asociat la un alt IMM care desfăşoară sau a desfăşurat aceeaşi activitate autorizată pentru care aplică în programul din anul anterior înscrierii sau în anul înscrierii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.