Ministerul Mediului a dat aviz. 175 de urşi vor fi împuşcaţi

Ministerul Mediului a dat aviz. 175 de urşi vor fi împuşcaţi

În urma numeroaselor demersuri făcute de autoritățile locale din județele Braşov, Covasna, Harghita şi Mureș, care au culminat, miercuri, cu un miting, în Capitală, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu a aprobat, miercuri, recoltarea a 175 de urși în acest an.

Conform acesteia, cotele au la bază studiul făcut în conformitate cu Directiva Europeană pentru carnivore mari dar și cu decizia grupului de lucru dat prin ordin de ministru în 2016, decizie care stabilea cota de intervenție pe carnivorele mari — care pentru 2017, pentru urși, este de 350.

Fiind jumătatea anului, vizați ar fi 175 de urși, a afirmat Grațiela Gavrilescu.

Ordinul a fost pus miercuri pe site-ul Ministerului pentru dezbatere publică și face referire directă la siguranța și sănătatea cetățeanului. Ministrul Mediului a mai precizat că în situațiile de urgență se va interveni cu reprezentanții Jandarmeriei, scrie presa locală.

Președintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a spus că se va trece la o strategie pe termen lung de gestionare a acestor animale sălbatice.

Aproape 500 de persoane au participat la protestul din faţa Ministerului Mediului, în care au cerut împușcarea urșilor. Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că atacurile asupra oamenilor și a animalelor din gospodării s-au înmulțit în ultima perioadă într-un mod alarmant.

Participanții la manifestația organizată miercuri, la București, au purtat pancarte pe care scria, printre altele, „Brașov — sub asediul urșilor”, „Echilibru între ocrotirea animalelor și siguranța oamenilor”, „Peste 200 de pagube făcute de urși” și „Covasna—700 de urși în statistici, 1300 în păduri”.

De asemenea, au afișat imagini cu animale domestice ucise și alte pagube făcute de urși.

  1. ursu mitraliat de un fraier iulie 10, 2017, 10:55 pm

    Fraiere mitraliat, nu li s-au aloca fonduri ca sa hraneasca ursii din padure! Du-te tu in harghita sa te alerge ursul la treaba pe camp!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.